Transparenţa devine… opacă la Consiliul Local Tîrgu Mureş?

Pornind pe urmele zvonului că se preconizează interzicerea filmării şi transmisterii în direct a şedinţelor de Consiliu Local Tîrgu Mureş l-am întrebat pe Mark Christian Hermann, consilier local despre ce este vorba. Iată ce am aflat:

Mark Christian Hermann: Domnul consilier Bakos forţează de o bună vreme unilateral „necesitatea” modificării Regulamentului de Organizare şi funcţionare, fără să fi existat suficiente dezbateri şi consultări. (Vrea modificări n. red. )şi faţă de varianta supusă dezbaterii publice, care dealtfel a fost desființată prin raportul de specialitate al direcţiei juridice. Astfel a introdus peste noapte un nou articol, cu doar 24 de ore înainte de ședința CL!

Rep.:Ce se spune în acest articol?

Mark Christian Hermann: După art. 92 se introduce art. 921 care va avea următorul conţinut: „Înregistrările  video şi audio a şedinţelor precum şi transmiterea lor în direct în spaţiul public, se pot efectua numai de către aparatul specializat al Primarului, în cadru instituţionalizat, sau de către mai multe canale oficiale mass-media acreditate în baza unei solicitări prealabile adresate Primăriei municipiului Tîrgu Mureş. Pentru nerespectarea prevederilor prezentului articol se aplică sancţiunile prevăzute de art. 93 din prezentul regulament”.

Rep.: Asta însemnând?

Mark Christian Hermann: Înseamnă că, practic vor să ne interzică să mai transmitem live ședințele CL. Or Constituția României este cât se poate de clară în acest sens: Art. 30 – Libertatea de exprimare:

(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

(2) Cenzura de orice fel este interzisă.

Coroborat cu art 42 din Legea 215/2001 Ședințele consiliului local sunt publice

Rep.:Ce veţi face?

Mark Christian Hermann: In prima fază vom încerca să le atragem atenția că este nelegal.Dacă nu ai cu cine dialoga, vom ataca hotărârea la Instituția Prefectului și în instanța de contencios administrativ.

Rep.: Ce credeţi de ce nu vor transparenţă?

Mark Christian Hermann: Pentru că nu mai pot face trucuri și înțelegeri în funcție de interesele lor de grup. Și pentru că nu îi mai pot manipula pe tîrgumureşeni cu informații cenzurate și manipulate. Pentru că de când transmitem ședințele CL live, tot mai mulți oameni se interesează și se implică în problemele urbei noastre. Transparența este cel mai bun antibiotic. Unde ajunge lumina, de acolo dispar paraziții. Nu este întâmplător că îi deranjează.

EM

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.