Transplant cu alogrefe la Clinica de Ortopedie

imageResizeSpitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș a anunțat miercuri că în ultimele 24 ore în cadrul instituției au avut loc trei transplanturi pentru reconstrucție ligament încrucișat și o prelevare de organe. O echipă de medici din cadrul Clinicii de Ortopedie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, coordonată de prof. dr. Tiberiu Bățagă, a realizat  trei noi proceduri de transplant cu alogrefe pentru reconstrucția ligamentului încrucișat anterior.

Comunicatul de la SCJU Tîrgu Mureş subliniază că fiecare intervenție în cadrul transplantului de reconstrucție a ligamentului încrucișat a durat aproximativ 25 de minute, fiind utilizată procedura press-fit, o metodă modernă, care a presupus implantarea unei alogrefe (o grefă preparată în banca de țesuturi, prelevată de la pacienți aflați în moarte cerebrală), care asigură o fixare biologică prin sistemele proprii ale organismului nemaifiind nevoie de alte sisteme de fixare. Cei trei pacienți au vârste cuprinse între 23 și 35 de ani, sunt sportivi.

„Avem personal medical foarte bine pregătit și asta se vede în performanța care se face în Clinica de Ortopedie. Din aprilie, de când s-a făcut primul transplant de os în Clinica de Ortopedie, am ajuns acum la opt. De altfel, Clinica de Ortopedie este unul din cele cinci centre naționale în care se face transplantul de os, celelalte fiind București, Timișoara, Craiova și Iași”, a declarat dr. Claudiu Puiac, managerul SCJU Târgu Mureș.

Procedurile de transplant sunt finanțate prin programul național de transplant secțiunea Os-Tendon, iar cele opt transplanturi cu alogrefă au fost realizate cu sprijinul Băncii de Țesuturi Colentina, coordonată de dr. Andrei Nica.

Sursa mediatica.ro

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.