Transportați ca vacile

titi dalalauCiteam deunăzi o știre cum că administratorii transportului local în comun au luat câteva decizii pentru a stopa micile furturi ce se practică în transportul local în comun. Acestea se refereau strict (!) la plata biletului fără ca acesta să fie acordat călătorului, călătoriile fără bilet sau returnarea biletului la finele călătoriei, iar metoda propusă pentru a stopa ,,delictele” era pur și simplu inutilă, articolul îl găsiți aici http://www.adevarul.ro/locale/targu-mures/Schimbari_menite_sa_reduca_numarul_calatoriilor_fara_bilet-la_Siletina_0_794320662.html#…

Anunțul făcut de conducerea transportului în comun municipal este cât se poate de aberant având în vedere suita de probleme cu care se confruntă faimoasele noastre autobuze.

În primul rând, trebuie avut în vedere că în orele de vârf și dimineața călătorii circulă într-o aglomerație greu de imaginat (pe un trafic asemenea), plasați în vizorul hoților de buzunare care nu mai pot de fericire când după două stații își pot burduși gențile cu portmoneele călătorilor.

De asemenea, în Tîrgu-Mureș (nu știu cum e în celelalte orașe) sunt inadmisibil de multe maxi-taxiuri, acele mașinuțe-maxi de transportat marfă ,,echipate” cu geamuri (cele mai multe dintre geamuri nu se pot deschide, închipuiți-vă cum e vara) pentru a putea fi folosite de oameni. Iar în aceste maxi-mașinuțe de transportat vaci, mă scuzați oameni, nu ai cum să bagi un cărucior cu un copil pentru că fie mașinuța-maxi e plină ochi de oameni, fie (dacă e goală) nu-ți dă voie șoferul (ca să nu-i ocupi prea mult loc și să nu poată băga acolo vreo 30 de oameni care să stea ca sardelele și să mai poată șuti și el banii de unu-două bilete) – strigând în gura mare să iei copilul în brațe și să aduni căruciorul (cum să faci asta, unde ți copilul și unde căruciorul… asta îi rugăm pe domnii șoferi să răspundă).

În al patrulea rând, vine iarna și o parte dintre mijloacele de transport în comun sunt defectuoase în ceea ce privește asigurarea căldurii, astfel nu odată mi-a fost dat să văd iarna o taxatoare, înghețată bocnă, îmbrăcată ca la polul nord, vânzând bilete de sub plapumă – în autobuz!

În al patrulea rând, pe lângă faimoasele mașinuțe de transport marfă, scuzați vaci, scuzați omeni, se mai întâlnesc și un alt tip de vehicule, de data aceasta, super-maxi- buz, adică acele mijloace de transport pentru călătorii, cu culoare înguste și scaune îmbrăcate frumos. Astfel, la orele când e aglomerat, ca să ieși din ele trebuie să o iei pe sus, deasupra oamenilor, sau să iasă toți călătorii afară, sau să ieși prin tavan pe la aerisire, iar dacă vrei să bagi un cărucior trebuie să-l atârni de tavan, iar dacă vrei să-ți schimbi meseria, te poți face hoț pe aceste super-maxi-autobuze de gală.

Mă mir cum, cu atât de multe abonamente și legitimații de călătorie subvenționate de Primăria Tîrgu-Mureș, transportul nostru municipal nu are bani să pună, cel puțin, niște camere de luat vederea hoților nesimțiți ce se perindă prin frumoasele și propicele noastre mijloace de transportat… călători.

Titi Dălălău

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.