Trei filme de Oscar vor fi proiectate la Alter-Native

afis 2013 alter-nativeDirectorul Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native, Sipos Levente, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că în cadrul manifestării, care va avea loc la Târgu Mureş în perioada 6-10 noiembrie, vor fi prezentate şi trei filme propuse pentru Oscar la categoria cel mai bun film de limbă străină.

‘Avem trei filme artistice care au fost sau sunt propuse pentru premiul Oscar la categoria cel mai bun film de limbă străină, respectiv filmul maghiaro-german ‘Numai vântul’ (regizor Fliegauf Bence, n.r), care a fost propus anul trecut, iar în acest an ‘Poziţia copilului’ (regizor Călin Peter Netzer, n.r.), candidatul României, respectiv ‘Cercuri’ (regizor Srdan Golubovic, n.r.), cu care vom încheia festivalul, este candidatul Serbiei la Oscar pentru anul viitor’, a arătat Sipos Levente.

Acesta a susţinut că la cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native vor fi prezentate, pe lângă filmele din concurs, numeroase pelicule premiate la diverse festivaluri importante, cum ar fi scurt-metrajul ‘Drumul lui Rafael’, care în acest an a câştigat premiul cel mare la Festivalul din Locarno.
Potrivit directorului festivalului, din cele 717 pelicule provenind din 53 de ţări, juriul de preselecţie a inclus 60 de producţii în programul de concurs, din 26 de ţări, iar dintre acestea 27 sunt filme de animaţie, 20 sunt ficţiune, restul fiind documentare şi filme experimentale.

Sipos Levente a precizat că, întrucât filmele nu vor mai fi clasificate pe secţiuni, juriul va avea o sarcină dificilă, întrucât ‘e greu să pui în balanţă un film experimental cu unul de animaţie’.

La ediţia din acest an, ţara invitată este Israelul, care va prezenta selecţii de la universităţile de film din Tel Aviv şi Ierusalim.

‘Pentru prima dată, am reuşit să aducem un program muzical, nu din Israel, ci din Oradea, cea mai bună orchestră de muzică klezmer din România şi prima orchestră de acest gen care a fost invitat la cel mai mare festival de muzică klezmer din Israel, este vorba de Hakeshet Klezmer Band din Oradea’, a arătat Sipos Levente.

În acest an, festivalul Alter-Native este inclus în seria de evenimente culturale organizate de Consiliul Judeţean Mureş cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Palatului Culturii din Târgu Mureş.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.