Triatlon Extrem. Iron Man. Campionatul internaţional de triatlon pe distanţă lungă a fost câştigat de actualul campion Andrei Dan Dudu

Campionatul internaţional de triatlon pe distanţă lungă X-Man România a fost câştigat de actualul campion Andrei Dan Dudu, care nu numai că şi-a apărat titlul, dar a realizat şi o performanţă personală, parcurgând traseul de Iron Man ((3.800 m pentru înot, 180 km la bicicletă şi 42,2 km la alergare) sub zece ore.

Din partea organizatorilor, Clubul Sportiv Xterra Bihor, Istvan Szokolszky, directorul concursului, a prezentat luni, în conferinţă de presă, toate rezultatele concursului la probele Iron Man – masculin şi feminin, Half Iron Man – masculin, feminin, echipe şi Family, avându-le alături pe câştigătoarele locurilor doi şi trei la Iron Man, feminin.

Din cei 250 de sportivi participanţi din opt ţări (România, Ungaria, Republica Moldova, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Germania, SUA), doar trei au abandonat cursele.

Cea mai solicitantă competiţie, Iron Man a fost câştigată de Andrei Dan Dudu, cu timpul de 9 ore, 50 de minute, pe locul doi, Havas Peter, din Ungaria, locul trei, Maier Andras, din Tg. Mureş.

Iron Man, la femei, a fost câştigată de Lavinia Torok, din Timişoara, cu timpul 11 ore: 30 minute, care a stabilit un record naţional, urmată, pe locul doi, de Crina Ungureanu, din Brăila şi pe trei, de orădeanca Annamaria Bako.

Crina Ungureanu a declarat luni, în conferinţa de presă, alături de Annamaria şi directorul Szokolszky (el însuşi triatlonist de talie internaţională), că este prima ei competiţie Iron Man, pentru care s-a antrenat intens şase luni, după ce timp de 11 ani a făcut înot de performanţă.

”Ziua de sâmbătă a fost cea mai lungă din viaţa mea, dar şi cea mai frumoasă. Vreau să mai concurez şi la anul pentru a-mi lua revanşa şi pentru a dovedi, în primul rând mie, că pot să depăşesc rezultatul de acum. Am făcut traseul în 12 ore şi 29 de minute, un timp mai bun decât mă gândisem eu. La înot am avut, desigur, un timp excelent, o oră aproape patru kilometri. Puteam şi mai bine, dar mi-am păstrat resursele pentru următoarele probe”, a precizat Crina.

Sportiva orădeană Annamaria Bako a participat la toate cele cinci concursuri Iron Man organizate până acum în Oradea. ”Înotul nu mi-a reuşit foarte bine, iar la bicicletă am avut mici probleme tehnice, care după trei ture s-au rezolvat. La alergare am menţinut poziţia bună în clasament de la bicicletă. Sper că, pentru anul viitor, mă voi prezenta mult mai bine”, a spus Annamaria.

Concursul Half Iron Man, masculin, a fost câştigat de Mihai Bărăctaru, din Bucureşti, singurul român clasat doi ani la rând la campionatul mondial din Kona (Hawaii) şi va reprezenta România pentru a treia oară după concursul de la Oradea. Pe doi s-a clasat Mihai Vigariu, Bucureşti, şi pe trei, Adrian Costea, din Tg. Mureş.

La feminin, pe primele două locuri s-au clasat două sportive din Ungaria, Szabolcsi Fruzsina, şi dr. Diana Szentpeteri, iar pe locul trei, Adel Koter, din Tg. Mureş.

La echipe, Team One Reşiţa a ocupat primul loc la iron Man România, iar Tiotanii din Cluj, la Half Iron Man.

Evenimentul a fost organizat de Clubul Sportiv Xterra Bihor în parteneriat cu Federaţia Română de Triatlon şi este sprijinit de Primăria Municipiului Oradea. Concurenţii au beneficiat de sprijinul a 180 de voluntari, majoritatea fiind elevi ai Colegiului Naţional ”Emanuil Gojdu”.

Cele trei probe de anduranţă au avut loc, sâmbătă, consecutiv. Proba de înot s-a desfăşurat la lacul Săldăbagiu, proba de ciclism pe un traseu între comunele Cetariu şi Cauaceu unde, în premieră, a fost închisă circulaţia cu sprijinul poliţiei rutiere, iar proba de alergare în premieră în centrul municipiului Oradea.

X-Man România este singurul concurs de triatlon din România pe distanţe foarte lungi, de Iron Man (Omul de fier). Iron Man este termen american care defineşte o probă pe distanţe mari la triatlon (3.800 m pentru înot, 180 km la bicicletă şi 42,2 km la alergare) cu limită strictă de timp, 16 ore.

www.agerpres.ro

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.