Turismul balnear pierde din popularitate în Harghita

balnearNumărul pensionarilor harghiteni care pleacă la tratament balnear este într-o continuă scădere, ajungând chiar la jumătate faţă de acum şapte-opt ani.

Bilete nevalorificate

Directorul Casei Judeţene de Pensii, Ban Katalin, a declarat săptămâna trecută, în şedinţa Colegiului Prefectural, că se înregistrează un paradox, în condiţiile în care sunt satisfăcute doar jumătate din cererile pensionarilor, dar nu se valorifică toate biletele acordate judeţului. Motivul este legat de faptul că pensionarii evită să meargă în anumite staţiuni, aflate la distanţă mare de Harghita, dar şi de scăderea nivelului de trai.
Potrivit datelor statistice prezentate de Ban Katalin, în anul 2013 Casei Judeţene de Pensii i-au fost repartizate 2.643 de bilete din care au fost valorificate 2.129, adică puţin peste 90 la sută. Prin comparaţie, în anii 2005 şi 2006, în Harghita au fost valorificate 4.898 şi, respectiv, 4.567 de bilete de tratament.
Cele mai multe dintre biletele acordate judeţului sunt pentru afecţiuni cardiovasculare, urmate de cele pentru tratamentul afecţiunilor digestive, reumatologice, ale sistemului nervos sau ale sistemului respirator.

Comoditate

Pensionarii din Harghita preferă staţiunile aflate în judeţ sau apropiere, cele mai solicitate fiind Băile Tuşnad, Covasna şi Sovata, urmate de Băile Felix şi staţiunile de pe litoralul Mării Negre. Staţiunile Băile Herculane, Amara, Lacul Sărat sau Moneasa sunt mai puţin solicitate, iar pentru staţiunile Sărata Monteoru şi Bala nu a fost depusă nicio cerere, existând pensionari care au refuzat tratamentul în aceste zone atunci când specialiştii Casei de Pensii le-au propus acest lucru.
Ban Katalin a mai precizat că valoarea celor 2.129 de bilete acordate în perioada ianuarie – octombrie se ridică la aproximativ 3,3 milioane de lei. Din contribuţiile individuale plătite, conform legii, de beneficiari, s-au încasat circa 682.000 de lei, iar diferenţa de 2,6 milioane de lei reprezintă suma cheltuită efectiv din bugetul asigurărilor sociale de stat pentru finanţarea biletelor de tratament balnear din judeţul Harghita. În judeţ s-au mai acordat şi 312 bilete gratuite, pentru categoriile de persoane prevăzute de lege, valoarea acestora fiind de circa 484.000 lei.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.