UDMR critică PPMT pentru inițiativa mitingului

kelemen hunor, marko bela, borbely laszloConsiliul Permanent Teritorial al UDMR Mureş a criticat, miercuri, atitudinea liderilor locali ai Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), referitoare la organizarea unui miting împotriva iniţiativei Consiliului Judeţean Mureş de a demara o consultare publică pentru stabilirea denumirii sălilor mari din Palatul Culturii şi din Palatul Administrativ din Târgu Mureş, arătând că este scandalos faptul că se încearcă generarea unui nou conflict prin ‘declaraţii înşelătoare’.

‘Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) la alegerile locale de anul trecut ar fi avut ocazia de a ajuta comunitatea noastră la menţinerea şi întărirea reprezentanţei politice. Ar fi putut ajuta la menţinerea preşedinţiei Consiliului Judeţean, la recâştigarea Primăriei Târgu Mureş şi la consolidarea reprezentării parlamentare. Din păcate prin generarea conflictelor comunitatea maghiară a ajuns într-o situaţie politică defavorabilă. Din acest motiv este scandalos faptul că se încearcă generarea unui nou conflict prin declaraţii înşelătoare. Atâta timp cât consultarea publică este o oportunitate de a ne exprima părerea, considerăm că nu există niciun motiv de a organiza demonstraţii stradale. Sperăm că maghiarii din Târgu Mureş nu se vor lăsa induşi în eroare, vor participa la consultarea publică şi vor contribui la exprimarea şi întărirea punctului nostru de vedere comun’, a arătat UDMR Mureş într-un comunicat de presă.

Documentul relevă că ‘pe marginea intereselor politice personale se încearcă din nou dezinformarea comunităţii maghiare din Târgu Mureş’ şi că UDMR nu a susţinut şi nu va susţine procedura de denumire vehiculată în presă, adică Bernady Gyorgy – Emil Dandea (primarul care a construit clădirile, Bernady Gyorgy şi primul primar liberal al oraşului, Emil Dandea) pentru sala mare a Palatului Administrativ şi George Enescu – Bartok Bela pentru sala mare a Palatului Culturii.

UDMR consideră că atunci când este vorba de instituţii publice cu caracter simbolic, precum Palatul Culturii sau Palatul Administrativ, opinia publică nu poate fi ignorată, iar consultarea publică este instrumentul democraţiei.

‘Noi am votat pentru acest demers democratic, în consecinţă, încurajăm maghiarii din Târgu Mureş să profite de această şansă ca să-şi exprime opinia în cadrul consultării publice organizate de Consiliul Judeţean Mureş. Am spus şi în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean că nu vom sprijini nici o hotărâre care ar genera tensiuni în rândul locuitorii oraşului. Rugăm maghiarii din Târgu Mureş ca şi în cadrul consultării publice să opteze pentru conservarea clădirilor în acel spirit pe care fostul primar dr. Bernády György l-a visat şi l-a construit acum o sută de ani’, se mai subliniază în comunicat.

Uniunea a mai arătat că este important ca în spiritul echităţii Şcoala Generală Nr. 2 din Târgu Mureş să poarte numele fostului primar dr. Bernády György, drepturile lingvistice ale maghiarilor să fie respectate atât în instituţiile publice, cât şi în unităţile de învăţământ, denumirile străzilor să fie bilingve, iar în unităţile de învăţământ să se respecte proporţionalitatea garantată de legea învăţământului.

‘Înainte de toate cerem soluţionarea acestor deziderate pe care le-am formulat mai bine de două decenii. Vrem să credem că principiul multiculturalităţii nu este prezent doar în discursurile politice şi partidele politice vor avea voinţă politică pentru implementarea acestui principiu. Un semn încurajator este faptul că în clădirea Consiliului Judeţean au fost remontate inscripţiile bilingve’, se mai arată în comunicatul UDMR Mureş.

Preşedintele organizaţiei Târgu Mureş a PPMT, Jakab Istvan, a declarat în urmă cu o zi că formaţiunea sa va organiza, în data de 3 iulie, un miting de protest, dacă nu se revine asupra hotărârii Consiliului Judeţean Mureş de atribuire a numelor unor de personalităţi sălilor mari din Palatul Culturii şi din Palatul Administrativ din municipiu.

Liderul PPMT Târgu Mureş a arătat că va lua legătura şi cu UDMR pentru a se alătura iniţiativei de protest, însă a precizat că declaraţiile liderului fracţiunii UDMR din Consiliul Judeţean Mureş, Kelemen Marton, respectiv cea a consilierului Pokornyi Laszlo, ‘arată că UDMR susţine această denumire’.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.