UDMR începe anul cu reorganizare la Tîrgu-Mureș

benedekDupă jumătate de an de tergiversări, conducerea UDMR Tîrgu-Mureș a fost decapitată, în baza unei decizii luate în vara anului trecut. Mai exact, în iunie 2012 Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU) a decis reorganizarea structurilor de la municipiu, de către o comisie formată din cinci persoane care primea mandatul CRU în acest sens. Însuși președintele UDMR Kelemen Hunor își arăta pe față nemulțumirea față de conducerea asigurată de Benedek István și aducea ca principal argument rezultatele slabe obținute la locale. Totuși, decizia nu a fost pusă imediat în aplicare, spune vicepreședintele executiv al UDMR Mureș Brassai Zsombor: „Executarea hotărârii a fost amânată în toamnă, dat fiind faptul că se apropiau alegerile parlamentare, iar acum a venit timpul să reluăm problema și să executăm hotărârea. În data de 7 ianuarie, am avut o ședință în cadrul președinției executive și am luat decizia să continuăm procesul”.

Bendek, îndepărtat deocamdată

Așadar, din 7 ianuarie, Benedek István a pierdut practic controlul asupra conducerii organizației municipale. Ba mai mult, după ce a participat în acea comisie de cinci persoane care se ocupa de reorganizare, Benedek a renunțat să mai meargă la lucrări. Cele cinci persoane erau inițial Benedek István, Brassai Zsombor, Kelemen Marton, Peti András și Csep Eva Andrea. Acum însă, conform declarațiilor președintei comisiei, Brassai Zsombor, Benedek a renunțat să mai participe: „Comisia, alcătuită din cinci persoane, este responsabilă și pentru reorganizare, dar și pentru continuitatea activității în cadrul organizației. Inițial a făcut parte din comisie și domnul Benedek (n. red. Benedek István), dar am înțeles din ziarul Népújság că nu mai vrea să fie membru. Inițial, când am început lucrările de reorganizare, a participat și dânsul la ședințele noastre. Trebuie să vă menționez că domnul Benedek face parte și din Consiliul Teritorial Permanent și a fost de acord cu hotărârea respectivă”.

Doctorul Benedek István recunoaște că nu mai dorește să participe la ședințe, spunând că oricum mandatul actualei conduceri expiră în prima parte a anului: „Oricum vin alegerile, pentru că mandatul de patru ani al conducerii expiră în martie. Eu fac parte din comisie, dar nu particip deocamdată. Nu sunt mulțumit în totalitate (n. red. întrebat fiind de cum decurge reorganizarea), dar eu acord tot sprijinul pentru că în mod normal fiecare ar trebui să recunoască ce și unde a greșit”.

Așadar, reorganizarea merge înainte…

…și echipa Benedek pierde tot mai mult teren. Chiar dacă pierde șefia de la municipiu, organizația era împărțită pe mai multe structuri, în care Benedek István avea majoritate. Acum, acele structuri probabil vor dispărea pentru că reorganizarea va merge până la structura organizației, ideea inițială de la care se plecase fiind de reducere a numărului lor. Oricum, este relativ sigur că Benedek va pierde controlul în bună parte din organizație. Oficial, Brassai Zsombor explică și cum va decurge această procedură: „Probabil că reorganizarea se va face în minim două trepte. Prima treaptă va fi până la 31 martie, dat fiind faptul că acum suntem în proces de alegeri interne la nivel de județ: în fiecare filială, în fiecare organizație, în luna ianuarie și februarie se fac alegeri. La sfârșitul lunii martie, vor fi alegeri și la nivelul conducerii organizației județene. Până atunci, ar trebui să avem o reprezentare și din partea UDMR Tîrgu-Mureș în adunarea generală de la UDMR Mureș”.

Așadar, Benedek István se retrage deocamdată fără să facă prea multă vâlvă. Fostul lider UDMR Tîrgu-Mureș se rezumă să spună că nu va candida pentru un nou mandat: „Nu cred că voi candida, sunt lucruri mai importante acum. Am spus asta acum câteva luni. Ușor-ușor mă retrag pentru că e un efort foarte mare. Nu pot să fac și transplant la spital și să fac și asta. Oamenii sunt tot mai puțin dispuși să lucreze în mod gratuit, benevol. Deci nu, nu intenționez să candidez, asta este esențial”.

Cătălin Hegheș

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.