UDMR se opune cifrei de școlarizare la Sighișoara

Municipiul Sighişoara nu are o reţea şcolară aprobată de Consiliul Local, din cauza solicitărilor consilierilor UDMR care doresc o structură de învăţământ pur maghiară, începând de la grădiniţă, până la clasa a XII-a. Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Sighişoara, reţeaua şcolară a municipiului nu a putut fi aprobată nici după a treia şedinţă consecutivă a Consiliului Local, deşi potrivit Legii Educaţiei fără această decizie Ministerul Educaţiei nu poate aviza favorabil includerea în hotărârea de guvern a structurii reţelei şcolare propusă pentru anul 2012-2013.

‘Pentru anul şcolar 2012-2013 nu e posibil să se îndeplinească această cerinţă privind o unitate de învăţământ cu o structură verticală, de la grădiniţă până în clasa a 12-a inclusiv, cu predare exclusiv maghiară, pe criteriu etnic, la Sighişoara. E vorba de locaţie, dotarea acesteia, asigurarea cu cadre didactice titulare. Etapa de mobilitate a cadrelor didactice a început în 1 ianuarie, s-au făcut nişte paşi (…). Consiliul local propune reţeaua şcolară, dacă se înfiinţează sau nu structuri noi. Ei n-au putut lua o decizie, iar paşii necesari pentru a realiza acest lucru sunt mulţi – nu poţi muta profesorii, elevii, nu poţi dezafecta o şcoală în cursul anului şcolar’, a declarat, miercuri, Dumitru Matei, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş.

Acesta a arătat că proiectul planului de şcolarizare începe în decembrie-ianuarie şi că la Sighişoara toate termenele au fost depăşite şi că, potrivit Legii Educaţiei, reţeaua şcolară trebuia să se discute după 1 septembrie 2011. ‘Ce se discută acum, de o şcoală pur maghiară, nu e posibil. Deci din septembrie trebuia să înceapă demersurile, să aibă HCL, locaţie, elevi, profesori. În Sighişoara sunt în jur de 400 de elevi maghiari, în total, răspândiţi acum în mai multe unităţi şcolare. Structura şcolară se aprobă prin Hotărâre de Guvern. Avem o adresă de la Primărie ca să se menţină structura actuală, însă, mai recent a fost o discuţie cu 300 de persoane, inclusiv un inspector reprezentant al ISJ Mureş, credeam că lucrurile au fost clarificate, însă apoi s-a insistat că reţeaua respectivă trebuie modificată. Va rămâne în această situaţie reţeaua şcolară existentă, iar din septembrie se pot demara procedurile legale, dacă administraţia locală doreşte acest lucru’, a arătat Dumitru Matei.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.