UDMR și-a lansat la Odorheiul Secuiesc candidații PE

marko belaUniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) și-a lansat sâmbătă, la Odorheiul Secuiesc, candidaţii pentru alegerile europarlamentare din luna mai.

Evenimentul s-a desfășurat sub sloganul ,,Transilvania în Europa”. La lansarea care s-a desfășurat în Sala sporturilor din Odorheiul Secuiesc au participat liderii UDMR Kelemen Hunor, Marko Bela, Borbely Laszlo, primari şi consilieri UDMR din mai multe judeţe ale Transilvaniei şi candidaţii pentru Parlamentul de la Bruxelles.
Europarlamentarii Iuliu Winkler şi Sogor Csabaa ocupat primele două poziţii pe lista UDMR pentru Parlamentul European şi au fost urmaţi de Vincze Lorant, Hegedus Csilla şi Antal Lorant.
,,În spatele lor pe listă suntem noi toţi, comunitatea maghiară”, a spus vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, în deschiderea evenimentului.
Senatorul UDMR Marko Bela a declarat că adversarii comunităţii maghiare nu sunt românii, ci ignoranţa şi lipsa de solidaritate.
Marko Bela a afirmat că pentru comunitatea maghiară din România este extrem de important să fie reprezentată la Bucureşti şi la Bruxelles, pentru că în acest fel poate milita pentru drepturile ei şi pentru apărarea identităţii naţionale.

Ignoranța

,,Unii ar putea spune că românii sunt adversarii noştri. Poate că sunt adevărate aceste spuse, pentru că în ultimii ani am fost puşi de multe ori în postura de a ne confrunta cu reprezentanţii românilor pentru apărarea drepturilor noastre şi am avut meciuri cu ei. (…) Dar ţin să spun că nu acesta este adversarul nostru cel mai puternic. Cel mai periculos adversar este ignoranţa celor care ne spun că nu are sens să mergem la Bucureşti sau la Bruxelles să facem politică. (…) Ce rost are să mergem acolo, ce pot face câţiva oameni? Acesta este adevăratul adversar – lipsa de credinţă, ignoranţa şi lipsa de interes care ne spun că nu avem şanse”, a spus Marko Bela de la tribună, îndemnând membrii comunităţii maghiare să nu trateze cu indiferenţă alegerile şi să-şi exercite dreptul la vot.
În context, el a menţionat că poate alta ar fi fost istoria maghiarilor dacă aceştia ar fi avut reprezentanţi în Europa în momentul în care Tratatul de la Trianon le-a pecetluit soarta.
,,De la Trianon încoace am tot pierdut. (…) Dar în 1989 ni s-a dat o nouă şansă de victorie. (…) Fără noi (UDMR-n.r) la Bucureşti nu ar fi fost posibilă aderarea României la NATO în urmă cu 10 ani şi nici intrarea în Uniunea Europeană în urmă cu şapte ani. E nevoie de acel procent de 5-6% pentru ca România să meargă în direcţia corectă. (…) Când nu am fost reprezentaţi în Europa iată ce s-a întâmplat la Trianon. (…) Putea să se întâmple altfel, putea să fie altfel istoria. (…) De asta e important să fie la Bruxelles 1-2-3 oameni, dacă vom fi prezenţi nu se vor putea lua decizii împotriva noastră pentru că vom avea un cuvânt de spus”, a mai declarat Marko Bela.
La festivitatea de lansare a candidaţilor UDMR pentru alegerile europarlamentare au participat circa 1.500 de persoane. Evenimentul a început cu intonarea imnului secuiesc şi cel al Ungariei şi s-a încheiat cu o binecuvântare creştinească rostită de călugărul franciscan Bojte Csaba şi imnul Uniunii Europene.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că interesul comunităţii maghiare este să aibă cât mai mulţi reprezentanţi în Parlamentul de la Bruxelles şi a făcut un apel la solidaritate.
Kelemen Hunor a menţionat că, dacă maghiarii nu se vor prezenta la vot, locurile vor fi ocupate de candidaţii aflaţi pe listele partidelor româneşti.

Interesul nostru comun…

…este să ţintim cât mai mulţi reprezentanţi. Interesele noastre pot fi reprezentate numai de maghiari. (…) Noi, maghiarii, credem în Uniunea Europeană, avem valori şi principii comune. (…) Trebuie să ne reprezentăm interesele în Europa şi trebuie ca folosirea limbii materne să fie acceptată, să aducem Catalonia şi Tirolul de Sud în Ardeal. (…) Trebuie să consolidăm spiritul transilvănismului aici şi să îl arătăm şi în Europa. Europa îşi va da seama de rezistenţa noastră dacă dovedim că existăm. (…) UDMR se bazează pe comunitatea maghiară şi maghiarii trebuie să ne ajute. Candidaţii noştri nu pot ajunge în PE fără ajutorul lor. Mesajul meu este puternic şi simplu – dacă nu ne susţinem, locul nostru va fi luat de europarlamentarii români şi poziţia noastră va fi mai slabă şi în România şi în Uniunea Europeană”, a afirmat Kelemen Hunor, în faţa celor aproape 1.500 de participanţi la evenimentul de lansare a candidaţilor.
În context, el a amintit că se împlinesc 25 de ani de când UDMR şi-a asumat sarcina de a apăra drepturile maghiarilor şi de a ţine unită comunitatea.
,,Noi am luptat pentru ca cultura şi identitatea să fie respectate. Am negociat în Parlament, în stradă, am ridicat vocea şi la Putere şi în Opoziţie civilizat şi am demonstrat că putem lupta pentru fiecare maghiar”, a mai spus liderul UDMR, potrivit traducerii oficiale asigurate de organizatori.
Campania de lansare a candidaţilor a avut loc în Sala Sporturilor din Odorheiul Secuiesc, unde au fost afişate bannere scrise în limba maghiară cu sloganurile ”Ardealul în Europa” şi ”Interesele maghiarilor la Bruxelles”.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.