UDMR și PCM se aliază pentru Europarlamentare

kelemen hunorPreşedintele UDMR, Kelemen Hunor, liderul Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt, au semnat vineri un protocol de colaborare politică care prevede colaborarea la nivelul administraţiilor locale între cele două formaţiuni şi susţinerea listei de candidaţi pentru PE a UDMR. Cel mai important punct al programului PCM este obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

„Am avut câteva luni negocieri cu PCM, am ajuns la o înţelegere şi am semnat, vineri (21 martie n.r.), un protocol de colaborare politică pe termen mediu şi lung, o înţelegere strategică, nu doar pentru alegerile europarlamentare. Documentul conţine dezideratele strategice comune şi cred că prin această înţelegere vom avea posibilitatea de a colabora la nivelul administraţiilor locale, unde PCM are consilieri şi primari, iar UDMR are conducerea consiliilor judeţene. Vom sprijini localităţile care au primari PCM şi de la nivel parlamentar sau guvernamental. PCM va susţine lista noastră de candidaţi pentru PE, care este lista UDMR“, a spus preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor.

„PCM reprezintă o forţă politică”

La rândul său, preşedintele PCM, Biro Zsolt, a catalogat acest moment ca fiind unul istoric. „PCM a dus o luptă foarte mare pentru a fi recunoscut, iar acest fapt, că semnăm un protocol cu UDMR, este un exemplu că PCM reprezintă o forţă politică în Transilvania. Ţelurile noastre sunt identice, la fel şi electoratul pe care ne bazăm, şi când suntem în faţa unor alegeri trebuie să avem nişte priorităţi. O comunitate care trebuie să atingă pragul electoral, cum e cea maghiară, dacă vrem să ducem o politică responsabilă, trebuie să colaborăm”, a spus Biro.
La Consiliul Naţional al PCM, cu ocazia primului său discurs în calitate de lider al formaţiunii, fostul jurnalist Biro Zsvolt a promis maghiarilor că va continua proiectul fostului preşedinte de a milita pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc. „PCM s-a înfiinţat pentru nişte ţeluri, care nu se schimbă de la o zi la alta. Cel mai important punct al programului este obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc. La sfârşitul lunii septembrie, în Senat a fost respins proiectul de autonomie, însă noi speram că, după 9 decembrie, comunitatea maghiară va avea deputaţi în Parlament prin care vom înainta acest proiect de lege. Dacă nu se poate înainta prin deputaţi, va trebui să apelăm la iniţiativa cetăţenească“, a declarat Biro Zsolt.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.