UDMR și proiectul secret de regionalizare

harta_euroregiuniPreşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt, a afirmat miercuri, la Târgu Mureş, că UDMR ar avea un proiect de autonomie teritorială a ţinutului secuiesc, după modelul regiunii Tirolul de Sud, dar că acesta este ţinut ‘în mare secret’ până în decembrie, când ar urma să înceapă o dezbatere publică pe această temă. ‘Salutăm faptul că UDMR în sfârşit s-a decis să facă un proiect pe tema autonomiei teritoriale a ţinutului secuiesc, însă nu putem fi de acord cu faptul că acest lucru, până la momentul de faţă, este ţinut în mare secret. După cum au anunţat dânşii, la mijlocul lunii decembrie o să aflăm ce şi cum gândesc dânşii despre această autonomie şi despre acest proiect, dar odată ce a ajuns la dezbaterea publică cred că ar trebui să fie cât mai aproape de o variantă de consens pentru a putea fi susţinut de toate formaţiunile politice şi civile maghiare din România (…) Din proiectul UDMR am aflat că dânşii o să ia ca model autonomia din Tirolul de Sud, pe care în principiu putem să o acceptăm, dar trebuie adaptată cerinţelor ţinutului secuiesc’, a afirmat Biro Zsolt.

Liderul PCM a spus că şi problemele învăţământului şi culturii trebuie să facă parte din proiectul de autonomie, alături de alte domenii. ‘Putem vorbi de sănătate, de probleme sociale, impozite, taxe locale sau bugetul local, agricultura, protecţia mediului, fondul forestier, mineritul. Toate sunt nişte avuţii ale ţinutului secuiesc, ale oamenilor de aici, indiferent de naţionalitate. Şi dacă vorbim despre autonomie teritorială, atunci trebuie să fie o autonomie economică şi sper că acel proiect de care vom afla în decembrie o să ţină cont de aceste lucruri. După opinia PCM, autonomia este obiectivul nostru, nu numai că este la modă, dar este un drept al nostru, un lucru oportun, convenabil şi chiar modern’, a afirmat preşedintele PCM.

Biro a adăugat spus că i-a trimis o scrisoare liderului UDMR, Kelemen Hunor, în care a solicitat să fie început cât mai curând un dialog pe această temă, adăugând că a aflat de proiectul de autonomie al UDMR ‘din presă”. ‘Acum, după marşul din 27 octombrie, se pare că s-au pus pe treabă şi până în decembrie sperăm să avem acest proiect, dar încă o dată subliniez, sunt nişte criterii pe care trebuie să le cuprindă acest proiect şi sperăm să le cuprindă, atunci nu o să fie probleme, acest proiect trebuie să fie un proiect de consens ca să nu aveam probleme pe urmă. Proiectul trebuie sprijinit de toate formaţiunile politicile maghiare. Am solicitat să fim consultaţi’, a mai afirmat Biro Zsolt.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.