UDMR solicită CSM desfăşurarea unei anchete în cazul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a anunţat, miercuri, într-un comunicat de presă, că s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru a cere examinarea „conduitei necorespunzătoare” a magistraţilor care instrumentează cazul Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş, pentru înfiinţarea căruia procurorii DNA au început urmărirea penală.

„Uniunea Democrată Maghiară din România s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii şi preşedintelui Mariana Ghena pentru a cere examinarea conduitei necorespunzătoare a judecătorilor şi procurorilor care instrumentează cazul Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş, adoptarea măsurilor care se impun în ceea ce priveşte verificarea şi sancţionarea abaterilor de la conduita profesională a anchetatorilor în speţă. Memoriul semnat de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi înaintat preşedintelui CSM demonstrează faptul că procurorii DNA au chemat la audieri, în calitate de martori, mai mulţi părinţi ai elevilor înscrişi la Liceul Teologic Romano-Catolic’, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

Potrivit comunicatului, liderul UDMR consideră că acest aspect pune sub semnul întrebării ‘conduita procurorilor şi imparţialitatea acestora’, dar şi efectele pe care le poate produce o anchetă nefinalizată.

„Procurorii au chemat la audieri în mod abuziv mai mulţi părinţi ai căror copii învaţă la Liceul Romano-Catolic. Părinţii nu au alte raporturi juridice sau de altă natură cu instituţia de învăţământ, în afară de faptul că şi-au înscris copiii la cursurile acestei instituţii de învăţământ. Conform declaraţiilor părinţilor şi ale avocaţilor acestora, în cadrul audierilor, părinţii elevilor au fost intimidaţi de către procurori, în anumite cazuri fiind chiar ameninţaţi cu nerecunoaşterea studiilor făcute de elevi în instituţia de învăţământ, de la data înfiinţării acesteia (o astfel de apreciere depăşeşte atribuţiile şi competenţele procurorilor) sau cu chemarea la audieri a copiilor, elevi ai respectivei şcoli. De asemenea, părinţii au fost chestionaţi cu privire la religia copiilor lor, iar în cazul în care din răspunsul lor reieşea că au altă confesiune decât cea catolică, li s-a contestat decizia de a-i înscrie la Liceul Romano-Catolic, în mod discriminatoriu, în temeiul apartenenţei religioase”, a arătat preşedintele UDMR în comunicatul de presă.

Kelemen Hunor consideră că o astfel de atitudine „încalcă etica şi atribuţiile profesionale ale procurorilor” şi că, deşi nu există o soluţie definitivă a instanţei judecătoreşti cu privire la nerespectarea prevederilor legale care ţin de înfiinţarea liceului, ancheta a atras după sine hotărârea Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, prin care se interzice înfiinţarea claselor 0, a 5-a şi a 7-a pentru anul şcolar 2017-2018.

Comunicatul precizează că decizia ISJ Mureş a fost motivată prin faptul că înfiinţarea şi funcţionarea Liceului Teologic face obiectul unei cercetări penale.

„O astfel de decizie nu ar fi fost luată dacă ancheta s-ar fi desfăşurat cu respectarea obligaţiilor profesionale ale anchetatorilor care, prin comportamentul lor, au indus o stare de nesiguranţă şi de temere, nu doar în rândul părinţilor, dar şi al decidenţilor din cadrul autorităţilor competente, şi dacă s-ar fi avut în vedere, în primul rând, drepturile elevilor”, a mai arătat Kelemen Hunor. AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.