Un accident de muncă mortal

accident-munca

La nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Mureș, în cursul lunii noiembrie 2016, au fost efectuate 110 acțiuni de control din care 73 acțiuni în domeniul relațiilor de muncă și 37 acțiuni în domeniul securității și sănătății în muncă.

Obiectivul principal al acțiunilor de control din cadrul Serviciului Control Relații de Muncă l-a reprezentat identificarea muncii nedeclarate. Cu ocazia acestor verificări au fost identificate 24 de persoane care lucrau fără forme legale și 89 de persoane care prestau muncă nedeclarată. S-au aplicat sancțiuni contravenționale pentru 39 agenți economici, din care 8 agenți economici au fost sancționați pentru muncă nedeclarată. Cu ocazia acestor verificări inspectorii au aplicat 70 de sancţiuni contravenţionale, din care 38 de avertismente şi 32 de amenzi în cuantum de 231.000 lei și s-au dispus 282 de măsuri obligatorii, pentru deficienţele constatate.
Domeniile de activitate ale angajatorilor în care s-au identificat persoane care prestau activitate fără forme legale sunt: restaurante și alte activități și servicii de alimentație publică ,baruri, lucrări de instalatii electrice,agent de ocupare a fortei de muncă.
A fost înaintată 1 sesizare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş, de constatare a infracţiunii de primire la muncă a mai mult de 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă .
Inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă au efectuat 37 controale Au aplicat sancţiuni pentru 5 angajatori, constatându-se 8 neconformităţi în domeniul SSM, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale, după cum urmează : 5 avertismente şi 3 amenzi în cuantum de 21.000 lei.
Totodată au fost avizate 13 dosare de cercetare a evenimentelor depuse de către angajatori.
Domeniile de activitate ale angajatorilor care au fost sancţionaţi sunt: asociații sportive, exploatare forestiera, baruri.
În cursul lunii noiembrie a fost înregistrat 1 accident mortal.
Începând cu data de 28.11.2016 a intrat în vigoare Hotărârea nr.877/2016 pentru modificarea și completarea HG 500/2011 privind registrul general de evidență a salariaților și pentru aplicarea unitară a unor dispoziții legale.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.