Un adevărat exemplu de profesionalism: Labradors

Atestat Euroliga (alaturi de cei mai tari antrenori din Europa Messina, Obradovic, Pascual, Aito Garcia)Începând din anul 2005, la Tîrgu-Mureș funcționează un club privat de baschet care se deosebește în peisajul sportiv mureșean prin profesionalism și prin concepția sănătoasă de viață care-i stă la bază: școala este văzută ca fiind cea mai importantă, iar sportul este pe locul doi, fiindcă nu toți tinerii vor deveni jucători de performanță.

Clubul de baschet pentru copii, Labradors, este condus de un om de afaceri, târgumureșeanul Dragoș Curtifan, fost jucător profesionist și antrenor de baschet în țară și străinătate, și beneficiază de infrastructură sportivă de ultimă generație (pardoseală sportivă profesională, echipamente sportive omologate pe categorii de vârstă).

Dragoș Curtifan a urmat studii superioare în străinătate, obținând diploma International Business Administration. În prezent, este unul dintre cei trei români care dețin atestatul de antrenor emis de forul Euroligii de baschet (echivalentul Champions League la fotbal).

Mai multe detalii despre Labradors Basketball, un adevărat exemplu de profesionalism aplicat în domeniu sportiv, am obținut de la Dragoș Curtifan, președintele acestui club.

Dragostea de baschet

Reporter: Cum a apărut ideea înființării clubului de baschet?

Dragoș Curtifan: Am jucat baschet de la 7-8 ani și pot să spun așadar că este prima mea dragoste. Mi-a plăcut fiecare etapă din această lungă carieră de jucător, antrenor, președinte de club, scouter … iarăși jucător și președinte de club și tot așa. Nu mi-am construit viața în jurul baschetului, ci în jurul formării profesionale, așadar consider că școala trebuie să fie pe primul loc, mai ales că baschetul în România nu are un mediu foarte propice pentru o carieră profesionistă și că orice neșansă sau problema medicală îți poate opri brusc cariera (exact așa cum am pățit și eu) și atunci viața începe de la zero, iar fără școală va fi greu să îți modelezi viitorul. Revenind la întrebare, pot să spun că dragostea față de acest sport m-a făcut să înființez Clubul Labradors.

Școala, pe primul loc

Rep.: De când funcționează clubul și de ce la Tîrgu-Mureș?

D.C.: Clubul a fost înființat în anul 2005 în Tîrgu-Mureș pentru că aici m-a adus înapoi viața. Am fost plecat în Suedia, Spania, Australia la facultate și în paralel am jucat baschet și am antrenat. După un periplu de circa 10 ani am terminat facultatea Internațional Business Administration și mi-am luat atestatul de antrenor (fiind printre singurii trei antrenori din România care sunt atestați de Euroligă, echivalentul Champions League la fotbal). După formarea profesională, am revenit așadar la Tîrgu-Mureș pentru că aici am început să lucrez (repet, m-am axat pe școală și pe formarea profesională, deci nu m-am întors pentru baschet neapărat).

Principii organizatorice

Rep.: Care sunt principiile care stau la baza organizării clubului?

D.C.: Clubul are o organizare departamentală, având separate partea sportivă de cea administrativă. Cu alte cuvinte, în club fiecare face ce știe mai bine, antrenorii antrenează, iar personalul administrativ asigură cadrul general de funcționare, cu toate atribuțiunile necesare. Lucrurile fiind foarte bine separate și ,,procedurizate”, doar profesioniștii pot să facă față în acest club… indiferent că e vorba de personal sportiv sau administrativ.

Competiții

Rep.: În ce competiții evoluează clubul?

D.C.: Labradors este chiar în această perioadă într-o reorganizare și restructurare semnificativă pentru că începând cu acest an școlar vom avea multe programe noi pentru copii. Programele noi sunt construite în jurul conceptului de educație alternativă prin sport, un concept pe care îl oferim de acum pentru toată familia. Competițiile la care ne vom înscrie vor fi doar la sportul baschet și la nivel de copii și școlari mici, 8 – 12 ani.

Dezvoltare armonioasă

Rep.: Prin ce se deosebește clubul de alte cluburi de baschet sau proiecte sportive?

D.C.: Programele Labradors contribuie responsabil la dezvoltarea armonioasa pe trei planuri: sportiv – social – emoțional! Practic, un număr extrem de mic de copii vor ajunge să facă sport de performanță, dar toți vor fi copii care trebuie să crească sănătos, armonios și să aibă o meserie. Labradors consideră școala ca fiind cea mai importantă, iar sportul este prioritatea a doua. Majoritatea copiilor se lasă de sportul de performanță din mai multe motive. Cu timpul, fiecare părinte care e implicat în fenomenul sportiv din România începe să înțeleagă că în această țară nu prea se poate face performanță într-un mediu corect și sănătos, iar acest lucru bineînțeles că nu mai ține familia la fel de motivată să susțină sportul de performanță (atât financiar, cât și material). Pentru a face eforturi materiale și financiare, trebuie să existe un cadru general curat, mai transparent și mai sănătos în domeniul sportului, dar acest lucru deocamdată…

Puncte forte

… Labradors, în primul rând, dorește să formeze caractere și doar după acest lucru se gândește la formarea pur sportivă. Clubul oferă o infrastructură sportivă deosebită, echipamente sportive adaptate fiecărei categorii de vârstă (preșcolarii de exemplu au coșuri joase, mingi mai mici etc.), iar grupele de vârstă se constituie și ele pe categorii de vârstă pentru calitatea actului educațional. Suntem singurul club care poate să ofere grupe de antrenamente la toate categoriile de vârstă: 3-5 ani, 6-8 ani, 9-11 ani, 12-15 ani, 16-18 ani, adulți. Deci, sport pentru toată familia.

De asemenea, suntem singurul club din oraș care poate să ofere atât celor care fac performanță, cât și celor care fac sport pentru mișcare – socializare – divertisment abonamente de 4, 8 sau 12 activități/lună. Practic, fiecare sportiv poate să își aleagă nivelul de performanță dorit și volumul de antrenamente pe care și-l dorește.

Ca o noutate absolută pentru oraș, oferim și programe pentru sportivi de la alte cluburi (la sporturile și categoriile de vârstă unde noi nu ne vom înscrie în campionat). Programele constau în pregătire individuală la baschet (individual sau grup restrâns) și pregătire fizică generală prin antrenament funcțional pentru modelarea corpului, fără ridicare de greutăți și cu nivelul de pregătire și intensitate adaptat la obiectivele individului sau grupului care ne solicită aceste servicii.

Personalul multidisciplinar licențiat în domeniile educație fizică, baschet, psihologie, educatori a elaborat împreună programe de antrenamente bazate pe metode sportive și psihopedagogice moderne. Pe partea de psihologie, prin personal licențiat, oferim și servicii în domeniul consilierii și evaluării psihologice, psihoterapie și cursuri de parenting individual sau de grup.

Programele sunt oferite atât pentru copii, cât și pentru adulți, fiecare putând să aleagă din mai multe categorii de abonamente. Precizăm și faptul că programele se țin și în limba maghiară. Oricine ne calcă pragul observă că acest club are un spirit și că este diferit (în sensul bun al cuvântului). Fiecare program din cele prezentate se poate testa gratuit.

După cum vedeți, ne mândrim cu faptul că suntem un club socio-sportiv, în care educația alternativă prin sport este cheia succesului. Oferim un cadru corect atât sportului de socializare, cât și celui de performanță, dar este bine de subliniat că sportul este o investiție de termen lung, iar Labradors a venit cu gânduri serioase în acest frumos domeniu. Vă așteptăm cu drag!

Clubul de baschet Labradors oferă patru programe sportive pentru copii (școlari și preșcolari). Mai întâi, amintim un program de baschet (de inițiere sau de performanță). Apoi, un program nou și unic în oraș, intitulat Multi sport, care familiarizează tinerii cu elemente din mai multe sporturi (atletism, baschet, fotbal etc.) prin diverse jocuri. La școlarii mari, programul include și pregătire fizică generală pentru modelarea corpului (antrenament funcțional fără ridicare de greutăți). Un alt program nou și unic în oraș, numit Sport Emotions, este dedicat doar preșcolarilor: Program de socializare și dezvoltare emoțională prin sport coordonat de personal specializat (antrenori, psihologi, educatori). Al patrulea program, Sport Events, se referă la Concursuri și competiții, team building-uri, zile de naștere cu tematică sportivă pentru copii și / sau adulți. Grupele se formează pe următoarele categorii de vârstă: copii 3-5 ani, 6-8 ani, 9-11 ani, 12-15 ani, 16-18 ani, adulți.

A consemnat Titi Dălălău

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.