Un alt Hamilton

Lewis Hamilton este triplu campion mondial de Formula 1.

Foto: www.flickr.com

 

Formula 1 este un sport aparte, poate singurul în care sportivul este mai presus de echipă, în ciuda a ceea ce se spune la carte. Teoretic, interesul echipei ar trebui să primeze și aici, însă când într-o echipă sunt piloți precum Lewis Hamilton, Sebastian Vettel sau Fernando Alonso, adică personalități foarte mari, aceștia fac legea pentru gloria lor personală. Nu mai târziu de anul trecut am asistat la demonstrații de forță pe care atât Hamilton, cât și fostul său coechipier de la Mercedes, Nico Rosberg, le-au făcut la adresa echipei, în momentul în care șeful Toto Wolff le transmitea anumite ordine de la boxe, care nu coincideau cu propriul lor interes.

Așadar, avem un sport în care individualismul face ravagii, întrucât fiecare pilot vrea să fie mai bun decât celălalt cu orice preț, indiferent dacă îi este adversar sau coechipier. În ultimii ani, la Mercedes, relațiile dintre Hamilton și Rosberg au devenit atât de încordate, încât cei doi nici măcar nu-și vorbeau după multe curse, deși se aflau pe același podium.

Piloții mari de Formula 1 au tendința de a crede că sportul acesta este despre ei și restul lumii, fiecare considerându-se cel mai mare. Spre exemplu, tatăl lui Hamilton l-a avertizat pe noul echipier al lui Mercedes, Valtteri Bottas, să nu încerce să devină un oponent dur pentru fiul său, întrucât asta ar putea însemna sfârșitul carierei sale. Despre Hamilton însuși se spune că egoismul feroce care îl caracterizează este dublat de o aroganță pe măsură, ceea ce-l face un tip inaccesibil pentru mulți dintre colegii săi de breaslă.

Tocmai de aceea, ultimele sale declarații referitoare la Vettel au atras atenția în mod deosebit datorită retoricii sale, una de care mulți s-ar fi îndoit. Succesul germanului în prima cursă a noului sezon, de la Melbourne, l-a bucurat pe Hamilton, iar această reacție pare neverosimilă, având în vedere de la cine vine. Britanicul spune, însă, că victoria lui Vettel îi vine ca o mănușă, întrucât el are nevoie de o permanentă provocare pentru a-și demonstra în primul rând sieși de ce este capabil pe pistă. Pentru Hamilton, Formula 1 însemană o competiție cu adversari valoroși, la finalul căreia victoria capătă legitimitate. El intuiește că Bottas nu va mai fi un rival la fel de puternic precum Rosberg și tocmai de aceea se bucură că Ferrari a reușit să producă un monopost performant pentru Vettel. În felul acesta el va continua să aibă motivația la cel mai înalt nivel, iar succesle pe care le va repurta contra neamțului vor fi din nou dulci. Hamilton s-a declarat „onorat”să aibă această luptă cu Vettel și Ferrari și nu s-a sfiit să spună că germanul cu patru titluri mondiale „a pătruns incredibil în Formula 1, continuă să fie o forță și va continua să fie mulți ani de aici înainte”.

Declarațiile lui Hamilton, pe care le puteți citi în întregime aici, arată că britanicul se așteaptă la o luptă extrem de grea pentru titlu în acest an, lucru reliefat și de cotele apropiate la câștigarea trofeului pe care casele de pariuri sportive le oferă celor doi piloți. Revenirea lui Ferrari în prim-planul Formulei 1 este o veste bună nu doar pentru Hamilton, ci și pentru toți iubitorii acestui sport, care începuseră să se plictisească de dominația autoritară pe care Mercedes a exercitat-o în ultimii trei ani, perioadă în care a câștigat tot ce se putea câștiga.

 

 

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.