Un caz controversat, în aşteptarea soluţionării: ,,Gala Bute”

Un caz controversat, în aşteptarea soluţionării: ,,Gala Bute”

rudel obrejaÎn 2011 a avut loc competiţia de box intitulată ,,Campion pentru România”, cunoscută sub denumirea de ,,Gala Bute”, în urma căreia s-a iscat un scandal referitor la deturnare de fonduri europene în care este implicat Rudel Obreja (fost preşedinte al Federaţiei de Box), dar şi Elena Udrea, candidat la alegerile prezidenţiale. Într-un timp, s-a crezut că procesul a intrat pe linie moartă însă, în prezent, acesta îşi urmează cursul firesc şi cei vinovaţi ar putea fi traşi la răspundere, indiferent de funcţia lor. În continuare, puteţi citi o scurtă prezentare a unuia dintre cele mai controversate cazuri de corupţie a ultimilor ani, caz care va fi în cele din urmă soluţionat, chiar dacă s-a lăsat de-a lungul timpului cu declaraţii contradictorii şi chiar cu pensionarea suspectă a procurorului care instrumenta cazul.

,,Gala Bute” – remember

,,Gala Bute” a fost un eveniment sportiv organizat de firma fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, şi care a beneficiat de un important sprijin financiar din partea statului. În cadrul galei, care s-a desfăşurat pe 9 iulie 2011, la Romexpo, Lucian Bute, pe atunci campion mondial IBF la categoria supermijlocie, şi-a pus centura în joc în faţa francezului Jean-Paul Mendy. Sportivul nostru s-a impus prin KO şi şi-a păstrat titlul mondial.
Evenimentul nu ar fi putut avea loc fără banii publici obţinuţi de Obreja din contractul de aproape două milioane de euro încheiat de MDRT şi sponsorizările atrase de la companiile energetice de stat din subordinea Ministerului Economiei.

Cine a organizat Gala?

Când, în 2011, în clădirea din Piaţa Victoriei a fost aprobat HG-ul conform căruia a fost finanţată Gala, miniştrilor şi prim-ministrului Emil Boc li s-a spus că meciul va fi organizat de Federaţia Română de Box.
Dar, în lumea sportului e un lucru bine cunoscut că federaţia de box nu poate organiza gale profesioniste. Chiar şi acum, la peste 3 ani de la meciul Bute – Mendy, ministrul care a finanţat evenimentul cu aproape 2 milioane de euro din totalul de 2,4 milioane continuă să susţină varianta că FRB a coorganizat treaba! ,,Ministerul nu are nici o vină. Gala a fost organizată de federaţia de box şi de o firmă a domnului Obreja”, a declarat Elena Udrea pe 17 septembrie 2014, într-un interviu înregistrat la Europa FM.
Există date, încă neconfirmate, potrivit cărora oameni din alt minister au refuzat, de asemenea, să semneze acţiunea. Ei şi-au dat seama că e aiurea să se meargă pe ideea finanţării de la Ministerul Dezvoltării sub perdeaua de fum că FRB e organizatoare!  Pe 15 august 2014, Gazeta Sporturilor a publicat informația potrivit căreia mai mulţi oameni din minister au indicat-o pe Elena Udrea drept şefa operaţiunii  Gala Bute şi că au povestit întâlnirile dintre ei şi ministru. Astfel, potrivit Gazetei Sporturilor, Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, este principala ţintă a oamenilor legii după ce mai mulţi foşti colaboratori au indicat-o în declaraţiile de la DNA.

2014_01_10_elena udrea 8_rsz

Udrea şi finanţarea

Laţul începe să se strângă în jurul Elenei Udrea, în dosarul ,,Gala Bute”. Surse din anchetă au declarat pentru Gazeta Sporturilor că mai multe persoane audiate de procurorii DNA au mărturisit că Udrea a fost cea care a cerut în mod repetat, în şedinţe, finanţarea Galei.
Foştii angajaţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului au spart tăcerea şi le-au spus procurorilor DNA că în spatele finanţării Galei Bute cu peste 2 milioane de euro s-a aflat chiar fostul ministru, Elena Udrea, scrie Gazeta Sporturilor.
Un milion de euro ar fi dispărut din banii alocaţi de Uniunea Europeană pentru organizarea Galei Bute în România. Elena Udrea a negat vehement că ar fi comis vreo infracţiune.

Obreja, acuzatul principal

Departamentul de Luptă Antifraudă a sesizat DNA, în aprilie 2012, în legătură cu posibile acte de corupţie şi alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja, în contextul organizării galei. Un contract în valoare de peste 10 milioane de lei a fost atribuit în condiţii dubioase firmei lui Obreja de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus la acea vreme de Elena Udrea. Obreja este acuzat de deturnare de fonduri europene în urma unei sesizări făcută de Comisia Europeană prin OLAF.
Se pare că compania privată Termogaz, apropiată de ministerele conduse de Elena Udrea şi Monica Iacob Ridzi, a făcut în 2012 o plată de 2 milioane de lei către compania lui Rudel Obreja (organizatorul Galei Bute). 2 milioane de lei e exact diferenţa dintre contractul iniţial încheiat între Ministerul Dezvoltării şi Rudel Obreja şi plata efectivă, căci Ministerul Dezvoltării îi plătise lui Obreja doar 8 milioane de lei din cele 10 milioane promise.
În baza acestui contract de exclusivitate, firma lui Obreja, Europlus Computers SRL, a obţinut, prin negociere directă de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei, având ca obiect ,,Promovarea brandului turistic al României”. Valoarea a fost stabilită în baza unui studiu întocmit de The AdComp – Divizia de Publicitate SRL, la comanda Europlus Computers, valoare pe care MDRT ,,şi-a însuşit-o”. Inspectorii DLAF au ajuns la concluzia că firma lui Rudel Obreja nu avea în niciun caz capacitatea tehnică şi profesională de organiza o asemena gală sau de a presta servicii de promovare a României ca destinaţie turistică şi a brandului naţional.
Principalul sponsor al acestui eveniment a fost Ministerul Dezvoltării condus de Elena Udrea, care a alocat pentru finanţarea meciului de box suma de 1,93 milioane de euro. Pe final de mandat, Udrea a plătit peste 1,5 milioane de euro din bugetul ministerului, urmând ca banii să fie decontaţi din Fondul European de Dezvoltare Regională. Raportul DLAF a oprit însă rambursările şi s-a transformat într-o anchetă a DNA în care Rudel Obreja este acuzat de corupţie.
Potrivit Notei Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF), din totalul sumei achitate de MDRT către BRD în contul creditului luat de Rudel Obreja pentru organizarea Galei Bute, respectiv 8,1 milioane de lei, doar 92.000 de lei au fost folosiţi pentru promovarea României. De restul, Obreja a achitat cheltuielile de organizare a evenimentului, ba chiar şi-a cumpărat costume de haine şi a plătit biletele de avion ale fiicei sale.

Pensionarea suspectă

judecator_sandina_mariana_croitoru

Un caz suspect, care aruncă o urmă de suspiciuni asupra ,,Galei Bute”, este pensionarea neaşteptată a procurorului care instrumenta cazul. Adjuncta şefului Secţiei a II-a din DNA, procurorul Mariana Alexandru, s-a pensionat subit, la scurt timp după ce revenise din concediu şi se reapucase în forţă de instrumentarea dosarului ,,Gala Bute”, în care ar fi fost vizată şi preşedintele PMP, Elena Udrea, candidată la cea mai înaltă funcţie în stat. ,,Alegerea” Marianei Alexandru de a se pensiona la doar 10 luni de la redeschiderea controversatului dosar, ridică o mulţime de semne de întrebare. Mariana Alexandru a întocmit un referat extrem de dur la adresa soluţiei procurorului Stoica, care, la scurt timp după aceea, a şi părăsit instituţia. Adjuncta şefului Secţiei a II-a din DNA a decis reluarea cercetărilor din acest dosar, iar luni, 8 septembrie, la sediul DNA erau audiaţi o serie de funcţionari din Ministerul Dezvoltării şi Turismului. Două zile mai târziu, miercuri, 10 septembrie, aceasta părăsea definitiv instituţia.
Pensionarea la cerere a Marianei Alexandru, la 56 de ani şi după 31 de magistratură, vine la 10 luni după ce, sub supravegherea şefei DNA Codruţa Kovesi, Alexandru a fost cea care a redeschis dosarul Galei Bute.
În referatul de respingere a rechizitoriului care îl scotea drept unic vinovat pe Rudel Obreja, Mariana Alexandru se referea în decembrie 2013 la responsabilităţi penale în cadrul ministerului condus de Elena Udrea şi în cel condus de Ion Ariton. Susţinută de Codruţa Kovesi, Alexandru a considerat ,,nelegal” felul în care dosarul Bute fusese limitat la învinovățirea lui Rudel Obreja şi a reluat cercetările.
Despre pensionarea subită şi inexplicabilă a Marianei Alexandru circulă două variante. Prima ar fi că a fost decapitată politic pentru ca dosarul să nu ajungă în instanţă în plină campania electorală, compromiţând candidatura Elenei Udrea, iar cea de a doua, că, dimpotrivă, procuroarea ar fi fost obligată să iasă la pensie pentru că lucra prea încet şi ar fi tegiversat prea mult explozivul dosar.