Un pat cald pentru oamenii străzii

Azilul de noapte ,,Găzduirea Iernuțeanca” este o instituție relativ nouă la Reghin. Centrul a fost înființat în noiembrie 2011 și este susținut de un reghinean care a amenajat un spațiu primit cu titlu gratuit de la Primărie. Ioan Țeugea oferă în acest spațiu un pat cald, igienă, haine curate şi o masă caldă pentru cei care nu au unde locui. Oamenii vin doar seara, fac o baie, primesc de mâncare și dorm în condiții civilizate.

Oamenii

Ioan Țeugea, care deține și un restaurant în apropierea Centrului de noapte, spune că cei pe care îi găzduiește sunt oameni de treabă, care se străduiesc să-și găsească un rost în viață, un loc de muncă, un nou început. Ei se oferă chiar să ajute la treburile zilnice atunci când este cazul și sunt conștienți că ,,Centrul de noapte” este o soluție temporară pentru ei.

Speranțele

Toţi spun că şi-au pierdut familiile sau locuinţele din diferite motive, în urmă cu câţiva ani, au trăit o perioadă pe străzi și s-au lăsat să alunece încet pe o pantă periculoasă predându-se alcoolului şi vieţii dezordonate. Acum însă pentru că în centru nu pot intra dacă se află sub influenţa alcoolului şi pentru că au un program care trebuie respectat, au renunţat la băutură, caută ceva de lucru şi încearcă să se refacă spiritual pentru a putea din nou lupta cu viaţa.
La această oră Centrul de noapte este frecventat constant de patru persoane, dar gerul din zilele trecute a făcut necesară suplimentarea numărului de paturi. Alţi 4 oameni ai străzii au ajuns la Găzduirea Iernuţeanca după ce au fost găsiţi aproape îngheţaţi şi duşi la serviciul de urgenţă al Spitalului pentru îngrijiri.
Acum şi pentru aceştia, zilele de iarnă sunt mai uşor de suportat şi poate speranţele lor la o viaţă mai bună au căpătat alte coordonate.

Salvarea

,,A fost colacul nostru de salvare. Poate dacă nu era ne pierdeam cu totul. Acum însă mai avem şi noi o speranţă că putem redeveni oameni adevăraţi. Şi e mare lucru!”, ne-a declarat unul dintre cei găzduiţi în Azilul de noapte.

Emeșe Ardelean

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.