Unde-i faptă-i și răsplată

Hai să spunem că aveți o firmă specializată în domeniul IT. Și că oferiți salariul de 1.000 de lei sau chiar de 2.000 pentru programatori. Câți programatori credeți că vor dori să se angajeze la voi la firmă și mai ales de ce calitate? Asta având în vedere că, inclusiv la noi în țară, programatorii câștigă mult mai mult (poate în jur de 5.000 – 10.000 de lei), nemaivorbind de cum e în străinătate… Deci e clar că veți avea programatori de calitate inferioară.
Haideți acum să aplicăm aceleași principii în alte domenii, de exemplu în învățământ și medicină… Vrem calitate în aceste domenii cheie, dar adeseori vrem asta cu investiții minime, mai ales în ceea ce privește salarizarea personalului. Oare salarii mai mari nu ar însemna și o concurență mai mare pentru posturile din învățământ și astfel intrarea în sistem a unor oameni mai bine pregătiți? Iar referitor la domeniul sănătății, e deja arhicunoscut exodul medicilor și a asistenților spre țări care-i respectă mai mult.
Într-adevăr, salariile mai mari nu ar rezolva toate aspectele, dar e un început. Într-adevăr unii vor spune că odată cu creșterea salariilor vor crește și prețurile. De parcă prețurile nu cresc oricum și pentru orice motiv… Alții vor spune că profesorii compensează prin vacanțe și un program mai scurt salariile relativ mici. Dar, un profesor mai lucrează pe lângă orele de la școală încă multe ore acasă sau în afara școlii: corectare de teste, planificări, conceperea lecțiilor, studiu individual pentru a-și îmbogăți și actualiza cunoștințele, excursii, pregătirea suplimentară a elevilor pentru bacalaureat, pentru olimpiade, concursuri. Deci și profesorii serioși lucrează 8 ore sau mai mult. Iar vacanțele poate că-și au rostul lor dedus din uzura psihică a meseriei. Și de ce să contestăm asta dacă până la urmă sunt atâtea mămici care se întorc la lucru după 1 an de zile (când legea le permite să stea acasă 2 ani) fiindcă nu mai pot rezista stresului generat de îngrijirea propriului copil…
Iar medicii oare nu ar prefera să aibă un singur loc de muncă pentru care să se dedice, dar de unde să-și poată câștiga un salariu care să le permită un trai decent în locul alternativei de a lucra atât la stat, cât și la privat, cum se întâmplă adeseori azi? Oare randamentul ar fi mai scăzut?
Desigur, repet, salarizarea nu rezolvă toate problemele. E nevoie și de schimbarea mentalităților și a legislației. Dar, concluzia ar fi că performanța apare acolo unde e apreciată și susținută de toți factorii implicați. În ziua de astăzi nu ne putem aștepta să mai existe mulți eroi care să-și jertfească viața pentru idealuri, dar fără o răsplată corespunzătoare.

Titi DÃLÃLÃU

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.