Urgenţe contestate în CL Tîrgu-Mureş

cl targu muresŞedinţa extraordinară de Consiliu Local Tîrgu-Mureş a debutat cu un scandal. Nemulţumit de calitatea materialelor şi de includerea pe ordinea de zi fără să fie dezbătute în şedinţele comisiilor de specialitate, alesul local USL Cornel Brişcaru a părăsit plenul de şedinţă. Cu toate acestea, consilierii locali au votat toate cele trei proiecte de hotărâre invocate de către ,,USL-ist”.

Punctual

Nici nu a început bine şedinţa de vinerea trecută că s-a declanşat scandalul. Liderul USL Cornel Brişcaru s-a declarat nemulţumit de includerea pe ordinea de zi a proiectelor de hotărâre referitoare la rectificarea bugetului local, execuţiei bugetare şi a studiului de fezabilitate pentru montarea de centrale termice la grădiniţe şi şcoli. ,,Cred că ar fi fost legal să discutăm aceste materiale cel puţin în comisiile de specialitate. În plus, ni se mai aduc nişte materiale care nu reclamă nicio urgenţă. Aştept o motivare în drept a acestor materiale. Adoptarea acestor materiale în această formă este ilegală”, a spus Brișcaru.

Secretarul municipiului a recunoscut că nu a avut timp să motiveze proiectele, dar că acestea reclamă urgenţa. „Unele din materiale, şi aveţi dreptate când spuneţi că nu este o motivare în drept chiar punctuală, s-au adus cu cinci minute înainte de şedinţă, nici măcar titlul n-am putut să-l schimb. Dacă este urgent sau nu ca unele persoane din acest oraş să primească un meniu pe săptămână, trei meniuri pe săptămână, eu cred că este urgent”, a explicat Ciobanu.

După această furtună juridică, aleşii locali şi-au văzut în continuare de discuţii şi au trecut la votul în plen a proiectelor. Nemulţumit că acestea nu au fost amânate, Brişcaru a părăsit sala de şedinţe. „Nu doresc să particip în niciun fel la astfel de şedinţe de Consiliu Local, cu astfel de materiale în care UDMR şi PD-L au un interes direct. Veţi vedea toată această strădanie de a trece materiale ilegale prin Consiliu nu vizează decât satisfacerea unor interese personale a unor membri din PD sau UDMR. Când se va intra în normal, voi participa din nou la şedinţele de Consiliu Local”, a afirmat acesta pe holul Primăriei.

În urma rectificării bugetare în cuantum de 7,3 milioane de lei, elevii vor beneficia din nou de burse şcolare, neplătite încă din luna februarie. Pentru acest capitol, aleşii au aprobat suma de 1 milion de lei. De asemenea, o parte din bani vor merge pe pomeni electorale, urmând să fie acordate unor familii nevoiaşe tichete sociale, respectiv pensionarilor trei mese calde pe săptămână.

Vine căldura…

Şi problema apei calde şi a căldurii pare să se rezolve, pentru unii chiar de luni. Astfel, odată cu semnarea contractului între Consiliul Local şi Locativ SA de operare a serviciului de energie termică, unităţile de învăţământ – 11 la număr – vor avea de luni apă caldă şi căldură. De asemenea, a fost aprobat, tot pentru acestea, studiul de fezabilitate privind montarea de centrale termice individuale. Cuantumul acestor investiţii este de 2.300.000 de lei plus TVA şi urmează să fie realizate în termen de trei luni de la semnarea contractului de către câştigătorii licitaţiei publice ce va fi organizată.

De asemenea, Locativ va opera şi centralele termice în zona unitară de termie care mai cuprinde centralele termice din Tudor I, Dâmbu Pietros – 3 centrale şi Mureşeni – două centrale. Până acum, 700 de persoane şi asociaţii de proprietari au semnat contractele de furnizare a energiei termice, iar alte 200 sunt în curs. Reluarea furnizării energiei termice către populaţie depinde de rapiditatea semnării contractelor

Locativ care a concesionat sistemul de termoficare pe o perioadă de 6 luni, urmând să plătească o redevenţă de 0,1 lei per gigacalorie – vedem că se poate dacă e vorba de propria societate – intenţionează să preia şi centrala termică din Aleea Carpaţi care operează blocul de garsoniere. Acest lucru depinde însă de adunarea creditorilor defunctei Energomur SA, aceasta fiind unul dintre bunurile credale.

Vestea bună este că, momentan, preţul gigacaloriei rămâne acelaşi, urmând să se revină asupra lui într-o şedinţă viitoare. Care bănuim că va fi cel mai devreme după alegerile parlamentare.

Ligia Voro

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.