USL Sighişoara, pe un butoi de pulbere

Candidatul ideal are familie, doi copii şi un căţel, o afacere nu foarte mare, dar foarte curată, o imagine bună în comunitate şi multă susţinere din partea acesteia, e cinstit, frumos, deştept, bun negociator, are şarm şi … evident, carismă de politician. Trebuie să vrea şi să poată face politică. Are nevoie şi de al şaselea simţ, indiferent care ar fi acela.

Ei bine, în cadrul USL Sighişoara deci în PNL şi PSD sunt cel puţin doi candidaţi care întrunesc o doză serioasă din calităţile enumerate mai sus şi vor să candideze. Din partea PSD Dorin Dăneşan fiind primar în funcţie are prima şansă. Dar lista nu se încheie aici. Iar din partea PNL se anunţă Dan Colceriu.
Şi de aici încolo…

…lucrurile se complică

Începem cu partidul mai mare, PSD. Dorin Dăneşan este puternic contestat din interiorul formaţiunii pe care o conduce şi este clar că ,,învinsul” Iulian Sârb face valuri pentru a obţine sprijinul organizaţiei locale în eventualitatea unei candidaturi. ,,Învins” între ghilimele pentru că Iulian Sârb a reuşit un puci în interiorul PSD cu ajutorul Organizaţiei de tineret devenind în 2010 preşedintele organizaţiei preţ de câteva zile. Dăneşan a contestat alegerile şi, finalmente, le-a câştigat în al doilea scrutin. Dar Iulian Sârb nu se lasă, încearcă … Dăneşan a contracarat la finalul anului trecut cu un sondaj de opinie care a cam dezarmat pe toată lumea: aproximativ 50% din voturi ar merge direct către Dăneşan în competiţie cu oricare alt candidat. Şi niciun candidat nu trece de 18-20% în competiţia directă cu actualul primar. Sondajul nu a ajuns în reflectoarele presei, ceea ce ne duce cu gândul la faptul că acesta a fost folosit în negocierile din interiorul USL. Iar popularitatea e un criteriu important.
În PNL odată cu alegerea lui Dan Colceriu la preşedinţia filialei, speranţa unui primar liberal a renăscut. Puternic susţinut de câţiva oameni de afaceri importanţi, susţinut şi de mare parte în filiala PNL, Dan Colceriu vrea să candideze. Problema lui Dan Colceriu este aceeaşi ca a tuturor celorlalţi candidaţi care au încercat să-i ia locul lui Dăneşan: Nu reuşeşte să convingă votanţii. Cel puţin aşa reiese din singurul sondaj de opinie din Sighişoara despre care ştim şi noi.

Negocieri

USL s-a blocat la Sighişoara. Deşi recomandările de la centru vin în direcţia ,,primarii pe funcţie candidează în continuare, primăriile PD-L sau de altă culoare politică se împart în funcţie de candidatul cel mai bine poziţionat din cadrul USL”, PNL forţează nota la Sighişoara. Ba chiar s-au auzit voci că Dan Colceriu ar fi pregătit să candideze independent dacă nu i se acordă susţinerea USL. Ba chiar s-a auzit de susţinere PNL, deci două candidaturi din USL. Ba chiar ar putea exista o ,,platformă” de susţinere a lui Dan Colceriu cu oameni din PSD şi PNL, un fel de USL înafara USL. Şi oricare variantă convine de minune PD-L, care stă după colţ şi lansează în toată presa locală mesaje şi vectori de imagine ce pot fi folosiţi în alegerile locale.
Până la decizia finală nu mai poate trece mult timp, alegerile locale vor avea loc cel mai probabil în luna iunie şi deci liderii USL sunt sub presiune maximă.

Istrate Manu

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.