Vandalizarea parcului din Unirii… Parte a unui fenomen păgubos!

Adeseori în Tîrgu Mureș parcurile de joacă pentru copii sunt vandalizate, deși Primăria se ocupă frecvent de repararea lor. Adeseori, stricăciunile din parcuri nu rezultă din uzura normală a obiectelor destinate jocului, ci provin din rea-intenția unor tineri (după cum a confirmat în trecut pentru Punctul și Poliția Locală) care nu au altceva mai bun de făcut decât să se urce pe obiectele de joacă deși acestea sunt destinate unor copii mici sau chiar să le lovească și să le distrugă intenționat. Teribilismul e dominant în mintea unora!

Ziarul Punctul a făcut acum mai bine de un an o anchetă prin care a vizitat cele mai importante parcuri din oraș și a semnalat neregulile întâlnite: gărdulețe de protecție rupte, trepte la tobogane rupte, leagăne defecte, mizerie pe jos etc.

La sesizarea unor cetățeni, am ajuns la sfârșitul lunii august 2017 în parcul din cartierul Unirii, de lângă Școala Gimnazială „Al. Ioan Cuza”. Vă prezentăm un fotoreportaj realizat în acest parc, pur și simplu exemplificator pentru modul în care unii înțeleg să se comporte în societate, fiind în stare de distrugeri fără logică. Am întâlnit acolo: două foișoare distruse, o masă dintr-un foișor distrusă complet, lemne rupte aruncate pe jos, acoperișul unui foișor luat și pus pe jos, sticle, cioburi, plastic aruncat pe jos în grămadă… Iar peste o bună parte din parc trona o „mare”  de coji de semințe de floarea soarelui.

Problema este că aceste distrugeri pot pune foarte ușor în pericol sănătatea copiilor având în vedere că aceștia se pot accidenta în lemne rupte, în cuie, șuruburi expuse etc.

Atragem, pe această cale, atenția Primăriei Tîrgu Mureș asupra stricăciunilor din parcul din cartierul Unirii și îi rugăm pe cei responsabili să ia cât mai urgent măsuri. Propunem inclusiv trimiterea în zonă, cât mai des, a unor patrule de poliție, având în vedere că localnicii au spus că aceste stricăciuni sunt, de obicei realizate de „tineri cu mintea odihnită”, care nu pot fi ținuți în frâu decât de organele de ordine și care se adună seara în spațiul de joacă.

Doar în 2016 Primăria Tîrgu Mureş a reabilitat 38 de parcuri în principalele cartiere din oraş. Cele mai multe dintre ele au fost împrejmuite, refăcute în totalitate şi dotate cu echipamente moderne. Până în prezent, majoritatea au fost devastate mai mult sau mai puțin, iar unele dintre ele reparate din nou. În topul parcurilor vandalizate sunt cele din cartierele Dâmbu Pietros, Mureşeni şi Tudor, dar și cele din Unirii.

Vasile DANCEA

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.