Vasile Netea – 28 de ani de la trecerea în eternitate

Primăria Comunei Deda, Biblioteca Municipală „Petru Maior” Reghin, Fundația Culturală ,,Vasile Netea”, Despărțământul Central Județean Mureș al Astrei, organizează Evocarea și comemorarea cărturarului Vasile Netea în localitatea Deda, în 6 martie.
Evenimentul va începe la ora 10,30 cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți la mormântul cărturarului, situat în Cimitirul Bisericii din Deda și va continua cu depunerea de jerbe de flori.
La Sala de ședințe a Primăriei Comunei Deda, începând cu ora 11,00 se va desfășura simpozionul „Vasile Netea – 28 de ani de la trecerea în eternitate”.
Vor susține expuneri despre viața, opera și personalitatea lui Vasile Netea, despre contribuția lui la dezvoltarea istoriografiei românești: Marius Ceontea – viceprimar Deda, Lazăr Lădariu – poet, publicist mureșean, președintele Despărțământului Central Județean Mureș al Astrei, Nicolae Băciuț – directorul Direcției Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Mureş, prof. Dimitrie Poptămaș – președintele Fundației Culturale Vasile Netea, prof. Sorina Bloj – Directorul Bibliotecii Municipale „Petru Maior”, Reghin, Valentin Marica – scriitor, poet, publicist mureșean, Vasile Chiorean – preot, Ilie Șandru – scriitor, publicist, prof. Gheorghe Dărăban și prof.dr. Florin Bengean, coordonatorul evenimentului.
„Evocarea și comemorarea distinsului istoric și cărturar Vasile Netea, acum la împlinirea a 28 de ani de la trecerea sa în eternitate, este un moment important în viața culturii mureșene. Totodată, momentul acesta reprezintă încă o dovadă a prinosului de cinstire pe care comunitatea îl aduce unuia dintre cei mai iluștri fii ai săi. Această manifestare culturală a devenit o frumoasă tradiție, desfășurându-se pe parcursul a mai bine de trei decenii. Momentul de început al acestei tradiții culturale a fost în anul 1982, când Vasile Netea împlinea 70 de ani de viață. După trecerea în eternitate a cărturarului acesta a fost comemorat la Deda și în alte părți în fiecare an, la începutul lunii martie”, a declarat prof. dr. Florin Bengean.
Vasile Netea a fost un scriitor, istoric român, cercetător al istoriei Transilvaniei. A publicat 40 de cărți, în mare parte din ele abordând subiectul său preferat, Ardealul, dedicându-i acestuia toată puterea sa de muncă.

Imola Grama

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.