Vești bune de la statistică: avem creștere economică

munca la negruPotrivit buletinului statistic aferent activității economice din primele 9 luni ale anului, industria mureșeană a cunoscut o evoluție de 3,3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Acest lucru, spun cei de la Statistică, se reflectă și în cifra de afaceri din industrie care a avut o evoluție și mai spectaculoasă: „Cifra de afaceri din industrie realizată de agenţii economici din judeţ, atât pe piaţa internă cât şi pe cea externă, în primele nouă luni ale anului 2013 a înregistrat o creştere cu 11,7% faţă de perioada corespunzătoare a anului anterior”.

Vești bune și pentru balanța comercială. Mai exact, județul Mureș, deși are un deficit comercial, a reușit să crească valoarea exporturilor în timp ce valoarea importurilor a scăzut. „Deficitul comercial în primele şapte luni ale anului 2013 a fost de -29043 mii euro, mai mic cu -140239 mii euro decât în perioada corespunzătoare a anului anterior, când s-a înregistrat un deficit de -169282 mii euro”, precizează buletinul statistic.

În fine, trebuie remarcată și evoluția foarte bună a turismului, unde s-a înregistrat o creștere de aproape 15% a numărului de turiști, tradusă și printr-o creștere de 6.7% a numărului de înnoptări.

Chiar dacă aceste vești bune din economie nu s-au răsfrânt și asupra salariilor, care au rămas în mare cam aceleași ca și în 2012, de remarcat că a scăzut rata șomajului. Concret, la finalul lunii septembrie, rata șomajului era de 4,6%, față de 5,5% în 2012. În număr de șomeri înregistrați, asta înseamnă un minus de 2065 de persoane.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.