Viktor Orban reafirmă că problema Liceului Romano-Catolic trebuie rezolvată

Premierul ungar Viktor Orban este de părere că se poate găsi „o formă de cooperare în cadrul aranjamentelor din V4 (Grupul de la Visegrad – Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia) plus România, care să ducă în final la creșterea nivelului de trai, a nivelului de securitate și la îmbunătățirea perspectivelor și pentru românii din România”, transmite MTI.

În același timp, prim-ministrul ungar a precizat că este misiunea guvernului de la Budapesta să apere interesele minorităților maghiare în cadrul forumurilor internaționale și al relațiilor bilaterale, evocând redeschiderea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș ca problemă concretă ce trebuie rezolvată, precum și accelerarea restituirii proprietăților bisericești naționalizate, care în momentul de față decurge în opinia sa „în pas de melc”. Politica Ungariei față de minoritățile etnice din străinătate nu trebuie să se limiteze la apărarea drepturilor acestora, a adăugat el.

Acesta a mai afirmat că și-a creat o „relație personală promițătoare” cu liderul PSD Liviu Dragnea în cursul discuțiilor legate de închiderea liceului frecventat de maghiari din Târgu Mureș. Ungaria a declarat că nu va sprijini aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) până nu se va rezolva această problemă, decizie revocată după promisiunea din partea lui Liviu Dragnea că se vor lua măsuri, menționează MTI. „Aș vrea să formăm astfel de relații și între partidele noastre de guvernământ, indiferent de diferențele ideologice”, a notat Orban.

Agerpres

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.