Vor pedepse mai blânde

Peste o sută de condamnaţi consideră că ar trebui să beneficieze de sancţiuni mai blânde.

Peste o sută de condamnaţi consideră că ar trebui să beneficieze de sancţiuni mai blânde.

Magistraţii Tribunalului Harghita trebuie să analizeze şi să soluţioneze un număr mare de cereri venite din partea deţinuţilor de la Penitenciarul Miercurea Ciuc sau a comisiei special constituite în cadrul unităţii, după intrarea în vigoare a noului Cod Penal şi a noului Cod de Procedură Penală.

Lege penală mai favorabilă

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Harghita, judecătorul Cristian Uţa, a declarat că în urma intrării în vigoare a noilor coduri comisia de evaluare din cadrul penitenciarului a sesizat sau urmează să sesizeze Tribunalul cu 44 de cereri privitoare la legea penală mai favorabilă. În aceste cazuri, comisia consideră că cel puţin unele dintre pedepsele aplicate condamnaţilor urmează a fi reduse.
,,Dintre acestea, până acum au fost soluţionate aproximativ 20 de sesizări, iar cu privire la o persoană condamnată s-a dispus punerea în libertate (…) În celelalte cazuri s-a constatat, în marea majoritate, că este cazul să se reducă unele dintre pedepse sau chiar şi pedeapsa rezultantă, în cazul existenţei mai multor infracţiuni, a concursului de infracţiuni, urmând ca persoanele condamnate să execute o pedeapsă mai redusă. În principal s-a sesizat că este vorba de reduceri substanţiale de pedeapsă în cazul infracţiunilor de tâlhărie, de viol şi de furt”, a declarat judecătorul Cristian Uţa, vicepreşedintele Tribunalului Harghita.
El a dat exemplul unui bărbat acuzat de viol, care a fost condamnat la 15 ani de închisoare şi, întrucât pedeapsa maximă este acum de 12 ani, urmează ca pedeapsa să fie redusă şi ,,condamnatul să intre în discuţia comisiei de eliberări condiţionate, care va stabili dacă timpul pe care deja l-a executat este suficient sau nu pentru eliberarea din penitenciar”.

Cereri ale condamnaţilor

Judecătorul Cristian Uţa a adăugat că, pe lângă sesizările venite din partea comisiei din penitenciar, au mai fost înregistrate şi aproximativ o sută de cereri din partea condamnaţilor care consideră că ar trebui să beneficieze de sancţiuni mai blânde.
,,Au fost înregistrate în jur de o sută de asemenea cereri deja, în cele câteva zile de la intrarea în vigoare (a noilor coduri – n.r.), dar preconizăm că numărul va fi de câteva ori mai mare, având în vedere că în penitenciar sunt aproximativ 400 de persoane”, a explicat vicepreşedintele Tribunalului Harghita.
Potrivit acestuia, Judecătoria Miercurea Ciuc a fost şi urmează să fie sesizată cu 40 de astfel de solicitări venite partea comisiei din penitenciar, iar Curtea de Apel Tîrgu-Mureş a primit cinci astfel de cereri.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.