Zâzania Minority Safe Pack

1În urmă cu vreo zece zile, o ştire punea pe jar taberele politice din ţară. Întrebarea ce părea să fie pe buzele tuturor era una neaşteptată: iese sau nu UDMR de la guvernare? Ce motiv ar fi avut UDMR pentru o astfel de mutare istorică? N-o să vă vină să credeţi! Aparent, o expresie în limba engleză: Minority Safe Pack! În realitate …
…dar să le luăm pe rând!
Ce este ,,Minority Safe Pack”?
Ca să înţelegem motivul iritării apărute în sânul coaliţiei, trebuie să ne amintim de un eveniment ce a trecut aproape neobservat în urmă cu un an, mai exact pe 15 iulie 2013.
Aceasta este data la care un grup de reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din Europa au avut iniţiativa unui proiect intitulat ,,Minority Safe Pack”.
Pornind de la ideea că în Europa trăiesc 100 de milioane de cetăţeni aparţinând uneia dintre cele 340 de minorităţi naţionale sau grupări etnice, specialiştii în domeniu au elaborat un pachet de măsuri pentru protejarea acestora. Proiectul intitulat ,,Iniţiativa Civică Europeană Minority SafePack” propunea o serie de măsuri şi acte legislative pentru sprijinirea şi apărarea minorităţilor naţionale şi etnice europene care nu beneficiază de o reprezentare politică a intereselor sale.
Comitetul de Iniţiativă, reprezentat de Hans Heinrich Hansen, preşedinte al Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN), a înregistrat pe platforma on-line a Comisiei Europene, Iniţiativa Civică Europeană Minority SafePack. Pachetul conţinea şase tematici: Limbile regionale sau minoritare, educaţie, cultură şi diversitate culturală, Politica de dezvoltare regională, Participarea şi implicarea societăţii civile, Egalitate şi anti-discriminare, Media audio-vizuală şi conţinutul digital şi Sprijin pentru comunităţile minorităţilor naţionale.
,,Sunt şase domenii în care cerem ca Uniunea Europeană să aibă reglementări mai clare. (…) Dacă Uniunea Europeană poate să aibă un regulament pentru cultura castravetelui sau cum putem noi să avem (sau nu) mici cu bicarbonat de sodiu, atunci eu cred că poate să reglementeze şi problema minorităţilor din Europa”, afirma vicepreşedintele politic al UDMR, Borbély László.
Conform regulamentului intern, Comisia Europeană urma ca în termen de două luni să decidă asupra înregistrării Iniţiativei.
Comisia Europeană însă a respins proiectul în septembrie, menţionând că ,,astfel de teme ţin de competenţa naţională a statelor membre şi nu de competenţa europeană. Implicit, nu se poate impune o Directivă europeană în acest sens, ci legi naţionale conform principiului subsidiarităţii”, a explicat poziţia Comisiei fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu.
Reacţia iniţiatorilor
Iniţiatorii proiectului au contestat decizia Comisiei la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), fără să ştie că România, Slovacia şi Grecia au intervenit în proces în favoarea Comisiei Europene. Când au aflat, au izbucnit. Se sparge coaliţia! UDMR ar putea ieşi de la guvernare, mai ales după refuzul ministrului de externe de a retrage intervenţia!
Kelemen Hunor a declarat pentru ,,Gândul” că în coaliţie nu a fost discutat acest subiect, dar după ce a aflat de situaţie, într-o discuţie cu premierul i-ar fi cerut acestuia să retragă intervenţia transmisă de Ministerul Afacerilor Externe. Şeful Guvernului a vorbit cu Titus Corlăţean, dar acesta a refuzat să facă un pas înapoi, ceea ce ar fi însemnat demisia sa. ,,Am spus foarte clar că aceasta era poziţia statului român. Am fost constant. Suntem la fel cu poziţia europeană. Nu vom retrage această acţiune, este firesc…”, a spus ministrul într-o emisiune la Antena 3.
Reacţia ministrului de Externe a fost considerată de Kelemen Hunor ca fiind una ce denotă ,,o gândire nu prea potrivită pentru secolul al XXI-lea sau o dorinţă de manipulare”. Într-o altă emisiune tv, „Punctul de întâlnire”, Frunda György, consilierul premierului Victor Ponta, şi jurnalistul Radu Tudor dialogau în termeni duri de la distanţă despre Minority Safe Pack. „Nu am niciun privilegiu de la statul român, să fie foarte clar. Nici eu, nici comunitatea maghiară. Avem drepturi pe care le-am obţinut de la Parlamentul României. Acest Minority Safe Pack este un lucru rezonabil. În UE trăiesc circa 50-60 de milioane de minoritari. UE nu tratează problema minorităţilor. De aceea, comunităţile minoritare au cerut reglementări. Resping ferm să spuneţi că suntem radicali sau extremişti. Dacă asta este extremist, eu sunt extremistul-şef. Vorbiţi de drepturi colective ca de un bau-bau”, a replicat Frunda.
După o săptămână de suspans…
…în care se făceau pronosticuri: pleacă sau nu UDMR de la guvernare, pe 11 iulie liderul UDMR Kelemen Hunor a anunţat că va demisiona din funcţia de ministru al culturii şi din cea de vicepremier, însă UDMR … va rămâne la guvernare!
După şedinţa Consiliului Permanent de la Cluj-Napoca, Kelemen a explicat cum s-a ajuns la un compromis cu premierul Victor Ponta.
Se vor relua discuţiile despre decizia Consiliului Europei referitoare la Minority Safe Pack în luna septembrie, în cadrul unei dezbateri parlamentare la care să participe şi experţi străini.
„Am ajuns la următoarea concluzie: cunoscând acest compromis adoptat de către premierul Ponta şi subsemnatul, UDMR rămâne în coaliţia de guvernare şi eu o să mă retrag în zilele următoare. O să-mi dau demisia din funcţia de ministru al Culturii şi din cea de vicepremier. Această soluţie a fost agreată şi de colegii mei din Consiliul Permanent”, a anunţat Kelemen Hunor.
Această variantă a fost adusă în discuţie de senatorul UDMR Verestoy Attila, care a declarat la RFI, că susţine rămânerea Uniunii la guvernare, dar că liderul organizaţiei, Kelemen Hunor are opţiunea personală a demisiei din Guvern, ceea ce nu implică automat şi plecarea UDMR din Executiv.
Final fericit?
Minority Safe Pack a fost depus în iulie 2013, a fost respins în septembrie 2013 şi după o săptămână de tatonări şi discuţii când lumea se întreba mirată oare chiar ar renunţa UDMR la guvernare, iată că un compromis i-a salvat pe protagoniştii farsei guvernamentale.
Ministrul de externe a rămas ferm pe poziţie, nu retragem nimic, onoarea înainte de toate pentru ţărişoara mea, Kelemen demisionează, aceeaşi onoare faţă de alegători „noblesse oblige”, dar uniunea rămâne în coaliţie, rămâne la guvernare!
Kelemen: demisie și prezidențiale
…Şi dacă tot a rămas fără preocupări, la o săptămână după ce a anunţat că demisionează din Guvern, Kelemen şi-a anunţat, joi, 17 iulie, candidatura la prezidenţiale, „Noi considerăm că în 2014 avem toate argumentele să venim cu un candidat la alegeri. Am considerat că niciun partid românesc nu reprezintă interesele comunităţii maghiare. Propunerea a fost să fiu eu candidatul în 2014. Mă onorează această propunere şi mi-am asumat această candidatură”, a spus liderul UDMR:
Un milion de semnături
,,Noi, minorităţile autohtone ale Uniunii Europene (UE) am formulat măsurile de protejare a minorităţilor naţionale potrivindu-le după un cadru european, după care ne-am adresat Comisiei Europene pentru a înregistra iniţiativa noastră. Urmează o perioadă de un an în care trebuie să adunăm un milion de semnături, cu care apoi vom solicita UE elaborarea unei legislaţii specifice în acest sens. Am încredere că apelul nostru, în spatele căruia se află minorităţile autohtone europene, va găsi înţelegere la Bruxelles” – a formulat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Consolidăm statutul minorităţilor
,,Împreună cu noul Parlament European ce va fi ales în primăvara anului viitor (2014, n.red.) dorim să consolidăm statutul minorităţilor naţionale, respectiv diversitatea culturală şi lingvistică europeană. Iar pentru succesul acestei iniţiative este nevoie de dialog şi cooperare între toate părţile implicate. Sprijinul declarat a un milion de cetăţeni europeni constituie o bază extrem de solidă pentru noi în derularea negocierilor. Uniunea Europeană poate avea succes doar prin intermediul Europei regiunilor şi a Europei cetăţenilor”, opina preşedintele FUEN, Hans Heinrich Hansen.

Erika MÃRGINEAN

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.