Zeci de piloţi, la Lunca de Jos

parapanta_lCei mai buni o sută de parapantişti din România s-au întâlnit la Lunca de Jos, la un eveniment ce marchează încheierea sezonului competiţional în acest sport.

De pe dealurile din apropierea localităţii Lunca de Jos s-au ridicat în aer zeci de piloţi de parapantă, în primul zbor din această iarnă, iar unii dintre ei au participat şi la un concurs de aterizare la punct fix. Condiţiile de zbor au fost excelente, la un moment dat pe cer putând fi admirate peste 50 de parapante. Întrucât vremea a fost destul de friguroasă, nu toţi piloţii prezenţi au ales să decoleze, unii preferând să stea la sol şi să-i urmărească pe temerari.

Nume de top

Printre piloţii care au zburat la Lunca de Jos s-au numărat şi nume de top la nivel mondial. George Coteţ, din Braşov, este cel mai bun pilot din România la categoria ‘aterizare la punct fix’ şi ocupă locul patru la nivel mondial, fiind şi câştigător de Cupă Mondială. George zboară cu parapanta din 1990, spune că zborul este viaţa sa şi că senzaţia pe care o trăieşte atunci când este în aer nu poate fi descrisă în cuvinte.
,,Am mii de ore de zbor la activ, cel mai mult am stat în aer 16 ore. Când eşti acolo, sus e o senzaţie care nu poate fi descrisă în cuvinte. Dacă spui că e frumos, e insuficient. (…) E chemarea aia care te face să stai acolo sus. Şi dacă ţi-e foame şi dacă ai vreo altă problemă tot îţi vine să stai acolo”, a declarat George Coteţ.

Veteranul întâlnirii…

…de la Lunca de Jos a fost Rancz Pavel, din Miercurea Ciuc, care are 64 de ani şi care are pasiunea zborului încă de când era copil.
,,Eu zic că am avut virusul în sânge, pentru că din copilărie am fost cu avioane, cu elice şi cum a apărut sportul acesta, imediat m-am ataşat. Am început cu deltaplanul, cu construcţia de deltaplane”, a explicat Rancz Pavel.
Printre ,,zburători” s-a numărat şi un băieţel de câţiva ani, care a fost purtat în aer de către tatăl său, cu o parapanta în tandem. În cursul serii, va avea loc la Lunca de Jos şi o Gala a parapantiştilor, în cadrul căreia vor fi premiaţi cei mai buni piloţi din România.
,,Este ultimul eveniment de anvergură în lumea parapantei, deoarece în seara aceasta vor fi premiaţi cei mai buni parapantişti din România. Sunt prezenţi toţi piloţii premianţi din ţara noastră”, a declarat Sarig Istvan, conducătorul Aeroclubului Turbulencia, din Harghita, şi organizatorul evenimentului.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.