Zilele Culturale Maghiare, ediţia a V-a

KHKelemen Hunor, preşedintele UDMR, a participat duminică seară la deschiderea festivalului Zilele Culturale Maghiare, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.
El a precizat în discursul său că evenimentul, aflat la a cincea ediţie, a intrat într-o zonă de normalitate.”Zilele Culturale Maghiare mi se pare acum că sunt organizate de decenii. Ne obişnuim cu uşurinţă cu aceste lucruri care ni se par naturale, dar nu a fost întotdeauna aşa, în urmă cu 10 ani nu era aşa. Vorbesc cu studenţi din Cluj despre cultură, viaţa publică, a crescut o generaţie care trăieşte într-o Românie membră a UE, care trece fără grijă graniţa româno-ungară şi care nu îşi mai aminteşte de trecut. Născută după 1989, această generaţie are altă bază de comparaţie, trebuie să îi ajutăm să înţeleagă lumea de azi. Nu este adevărat că în Europa de Est ceea ce li se pare natural astăzi a fost la fel de natural cu mult timp înainte sau că va rămâne la fel. Se întâmplă multe evenimente care ar putea întoarce roata istoriei şi depinde de noi dacă se întoarce”, a spus liderul UDMR.
Au luat cuvântul pe scena teatrului mai mulţi politicieni maghiari, printre care şi Nemeth Zsolt, preşedintele Comisiei de politică externă din Parlamentul de la Budapesta, dar şi primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Discursurile au fost urmate de un spectacol, susţinut de Ansamblul naţional de dans din Ungaria, a fost vernisată expoziţia de caricaturi semnate de contele Banffy Miklos.
Ediţia din acest an a festivalului are ca temă „Sacrul şi Violenţa” iar elementul central al manifestărilor va fi Hotelul Continental (fostul New York, proprietatea omului de afaceri Ioan Bene, arestat în acelaşi dosar cu preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, pentru fapte de corupţie), construit în urmă cu peste 100 de ani, într-o stare avansată de degradare iar artiştii maghiari doresc să o vadă transformată într-un Palat al Culturii, după modelul folosit de alte administraţii occidentale.
Zilele Culturale Maghiare vor avea loc în intervalul 17 – 24 august.
Sursa AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.