Zilele satului Bărdești. Tradiția se păstrează în Mureș

Ajuns la a treia ediție, Zilele satului Bărdești, comuna Sântana de Mureș, a adunat sute de oameni veniți să retrăiască tradiția autentică  prin muzică, dans și artă populară. Evenimentul a promovat  unicitatea cântecului și portului popular  în contextul globalizării și al păstrării  identității socio-culturale, precum și promovarea muzicii uşoare autentice, afirmarea şi lansarea tinerelor voci, stimularea valorilor interpretative.

Ediția din 2017 a reunit peste 50 de artiști, atât cântăreți de muzică populară, cât și ușoară, ansambluri românești și, pentru prima dată, invitați speciali din Bulgaria.

La deschiderea evenimentului au participat părintele paroh Ilie Mureșanu, care a rostit o rugăciune de binecuvântare, și primarul comunei Sântana de Mureș,   Dumitru Moldovan, care a urat distracție plăcută și voie bună tuturor participanților.

Sufletul și creierul acestui eveniment au fost membrii Asociației Comunitatea Bărdești  – un grup tânăr cu multe idei, avându-l ca președinte pe Horea Hădărău.

Pe lângă cântece, dansuri populare și cântece ușoare în program au mai fost incluse campionatul de fotbal,  concursuri și tombolă, jonglerii cu foc și  foc de tabără.

Având în vedere că satul Bărdești are trei echipe de fotbal, juniori, juni și seniori, sâmbătă s-a desfășurat un frumos campionat de fotbal.

Tot sâmbătă bărdeștenii s-au întrecut în diferite concursuri amuzante cum ar fi: sacii vitezomani; pixurile îndrăznețe; bere – cât poți duce; sfârnit – mâini rapide; funia – măsoară-ți puterea sau buștenii încăpățânați.

Au încântat publicul: Andrei Romanică, Anca Fărcaș Moldovan, Alexandra Togănel; Asociaţia Culturală ,,Flori de pe Mureş”; Ansamblul de dansuri populare ,,Spice Mureşene”; Dorina Oprea împreună cu elevii Școlii Populare de Artă Tîrgu Mureș, iar seara a fost închisă de Mircea Rusu Band, jonglerii cu foc și foc de tabără, iar de la ora 23 s-a desfășurat karaoke.

Nici ziua de duminică nu s-a lăsat mai prejos. Astfel, multă lume s-a adunat la scena organizată din satul Bărdești, unde Septimiu şi Roxana Pop au descins atmosfera.

Tot duminică au putut fi văzuți pe scenă copii jucând pe muzică populară (Tinu Sălăgean); Ancuța Cozma; Paula Andone; Maria Grama; Octavia Cozma; Paul Pop; Rozalia Otvos; Radu Brustur; Sergiu Bugnariu; Dorel Cosma – Ansamblul Folcloric „Cununa de pe Someș” din Bistrița. Iar pentru ca aceste două zile să se termine așa cum merită, în seara zilei de duminică, deasupra comunei a scânteiat un minunat foc de artificii.

Titi DÃLÃLÃU

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.