Ziua internațională împotriva consumului și traficului ilicit de droguri

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș, a organizat, la nivel local, duminică, 25 iunie a.c., o serie de activităţi specifice, de informare, conştientizare şi educare a populaţiei cu privire la problematica drogurilor în România, pentru marcarea Zilei Internaţionale Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri.

Specialiştii antidrog au invitat publicul să se alăture acestui demers, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile şi consecinţele nocive ale consumului şi traficului de stupefiante.
Activitatea de marcarea a Zilei internaționale împotriva Consumului și Traficului Ilicit de droguri s-a desfășurat, în data de 25.06.2017, orele 11.30 – 18.00, la Platoul Cornești din municipiul Târgu Mureş în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Mureș și Crucea Roșie Mureș, și a presupus desfășurarea următoarelor activități:
– organizarea unui stand pentru distribuirea de materiale de informare și promovarea evenimentului.
– realizarea de activități de informare și promovare a evenimentului, cu mesaje antidrog și dezbateri pe teme corelate cu uzul, abuzul și traficul de droguri – echipe mobile formate din specialiști și voluntari antidrog.
– organizarea în Parcul de la Platoul Cornești a unei activități de zumba fitness care s-a finalizat cu un “flashmob”
– alte activități alternative consumului de droguri, realizate în parteneriat cu Decathlon – Târgu Mureș: tir cu arcul și concursuri de trotinete.

La aceste activități au participat un număr de aprox. 4300 de persoane de toate vârstele: copiii, adolescenți, părinți, specialiști.
***
Începând din 1987, în fiecare an, în data de 26 iunie, la nivelul tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) se marchează Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, ca expresie a determinării ONU de a consolida acţiunile şi cooperarea la nivelul statelor membre, pentru atingerea obiectivului de a avea o societate internaţională fără consum abuziv de droguri.

An de an, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) este promotorul campaniei internaţionale de sensibilizare privind provocarea majoră pe care drogurile ilicite o reprezintă pentru societate în ansamblu şi încurajează derularea, în lumea întreagă, a cât mai multor activităţi de atenţionare cu privire la acest fenomen.
Tema UNODC pentru Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri de anul acesta are ca mesaj: „Întâi ASCULTĂ! Ascultându-i pe copii şi tineri, realizezi un prim pas pentru a-i creşte sănătos şi în siguranţă”.

Medicii, psihologii şi asistenţii sociali ai ANA atrag atenţia asupra riscurilor la care se expun persoanele care consumă droguri: infecţii grave (HIV, HVC, HVB, TBC etc.), infarct sau hemoragii cerebrale, deces, abandon şcolar, degradarea relaţiilor sociale, pierderea locului de muncă, infracţionalitate etc.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.