Ziua Mondială a Apei

În cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite asupra Mediului Înconjurător de la Rio de Janeiro a fost adoptată, la 22 decembrie 1992, o hotărâre prin care 22 Martie devenea Ziua Mondială  a Apei. În fiecare an, ţările îşi reunesc toate eforturile pentru a marca şi a-şi întări comunicarea în vederea selectării celor mai bune soluţii, ca cea mai însemnată bogăţie a pământului, sufletul său “Apa”, să fie cât mai curată şi îndestulătoare pentru toţi cetăţenii lumii.

Tema Zilei Mondiale a Apei din acest an, stabilită de către organizaţiile internaţionale, este „Apa şi securitatea alimentară”. Securitatea alimentară există atunci când toţi oamenii, în toate timpurile, au acces atât fizic cât şi economic la suficientă hrană sigură şi nutritivă, care satisface nevoile lor pentru o viaţă sănătoasă şi activă. Oamenii care au acces la apă înregistrează un nivel scăzut de subnutriţie. Lipsa apei poate fi o cauză majoră pentru foamete şi subnutriţie, mai ales în zonele în care oamenii depind de agricultura locală pentru hrană şi venituri. Ploile sporadice şi diferenţele din timpul anului a cantităţilor de apă pot provoca deficite temporare de alimente. Inundaţiile şi secetele pot fi cauza celor mai mari urgenţe şi deficite alimentare.

Producerea necesarului zilnic de  alimente implică o cantitate de apă  uriaşă: 2 000 – 4 000 de litri de apă  pentru fiecare persoană. În medie bem între 2 şi4 litride apă  pe zi, dar este nevoie de 1 500 de litri  pentru a obţine un singur kilogram de  cereale şi de 15 000 de litri pentru a  produce1 kgde carne de vită.

Conţinutul virtual de apă al unor produse alimentare: 

Produs

Litri de apă/kg

Grâu

1150

Orez

2656

Porumb

450

Cartofi

160

Soia

2300

Carne vită

15977

Carne porc

5906

Carne pasăre

2828

Ouă

4657

Lapte

865

Branză

5288

Statisticile arată că la nivel global aproape un miliard de oameni trăiesc în condiţii de subnutriţie, în timp ce resursele de apă sunt în scădere. Creşterea populaţiei lumii şi asigurarea accesului tuturor la nutriţie decentă necesită adoptarea unor măsuri urgente:

-raţionalizarea consumului de apă în agricultură şi industria alimentară;

-reducerea risipei de alimente: 30% dintre alimentele livrate la nivel mondial nu sunt consumate, apa folosită pentru producerea acestora  fiind definitiv pierdută;

-o creştere a producţiei însoţită de creşterea calităţii alimentelor şi de

 reducerea consumului de apă;

-cultivarea unor deprinderi nutriţionale sănătoase, cu accent pe alimente produse cu consum mai mic de apă.

De Ziua mondială a apei Administraţia Bazinală de Apă  Mureş reafirmă importanţa calităţii apelor în raport cu un stil de viaţă sănătos. O apă curată ne oferă şansa la o viaţă mai sănătoasă, dar calitatea vieţii se reflectă şi în comportamentul unei naţiuni faţă de apă şi a fiecăruia dintre noi, în direcţia protejării şi conservării calităţii ei. Calitatea foarte bună a apelor vorbeşte de modul în care o naţiune s-a comportat faţă de apă de-a lungul istoriei sale şi, în acelaşi timp, o responsabilizează în prezent şi în viitor să ducă o politică adecvată, prin politici şi strategii durabile şi integrate de gospodărire a apelor. Calitatea resurselor de apă este din ce în ce mai mult ameninţată de poluare.

Administraţia Bazinală de Apă  Mureş celebrează această zi, împreună cu partenerii şi colaboratorii noştri (administraţii publice judeţene şi locale, instituţii publice, beneficiari ai serviciilor de gospodărire a apelor, unităţi de învăţământ, organizaţii non-guvernamentale, asociaţii cetăţeneşti), prin activităţi şi acţiuni multiple din care se desprind următoarele concluzii :

  • Apa este o resursă regenerabilă, dar finită.
  • Apa este indispensabilă omenirii, fie că este folosită pentru băut, igiena  personală, alimentaţie sau în producerea oricarui alt bun.
  • Este nevoie de o cantitate considerabil mai mare de apă pentru a hrăni  populaţia decât pentru necesităţile de băut.
  • Populaţia este în continuă creştere, ceea ce înseamnă că resursele de apă,  staţionare sau în descreştere, devin insuficiente pentru satisfacerea  nevoilor alimentare.
  • În prezent, pe plan mondial 70% din consumul total de apă este absorbită de agricultură.

Sursa: Administrația Bazinală de Apă Mureș

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.