Ziua Națională, în Parcul Unirii

veteraniAnul acesta, pentru prima oară, Ziua Națională a României a fost omagiată în Parcul Unirii din Luduș, acolo unde tronează bustul lui Mihai Viteazul, inaugurat în vara acestui an. Prin această sărbătorire se readuce o parte din istorie în prezent, în locul unde ludușenii se reuneau la momentele importante din viața națiunii.

Cinstire deplină veteranilor

Duminică la orele amiezii, sărbătoarea a debutat cu intonarea Imnului Național al României după care preoții Lucian Voșloban, Ilie Dăian, Sorin Valer Russu, Vasile Cercel, Constantin Savu, Viorel Ormenișan și Mihai Cercel au oficiat o slujbă religioasă de pomenire a eroilor. A urmat discursul primarului, după care a acordat o Diplomă de onoare veteranului Iacob Baghiu, pentru contribuția adusă la eliberarea orașului Luduș în toamna anului 1944. Au fost prezenţi senatorul Akoş Mora, reprezentantul Consiliului Judeţean, Raul Boroş, consilieri locali, şefi de instituţii, reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei, oameni de afaceri, familia veteranului Iacob Baghiu şi un număr însemnat de locuitori ai oraşului. Au rostit alocuțiuni colonelul (r) Sever Popovici, reprezentantul ANVR, subfiliala Luduș și senatorul Akoș Mora. Un moment emoţionant l-a constituit veteranul sărbătorit cu a sa evocare a luptelor pentru eliberarea oraşului la care a participat, apoi drumul parcurs de el cu armata română până la victoria finală.

După depunerea de coroane de flori la Monumentul lui Mihai Viteazul s-a realizat dispozitivul de defilare și onorul dat de Gârda de Onoare de la Garnizoana Tîrgu Mureș.

Seara, la Casa de Cultură ”Pompeiu Hărășteanu” a avut loc un spectacol omagial prezentat de Mihai Nașca ”România în sărbătoare”. Despre importanța momentului au vorbit primarul Cristian Moldovan și Mihai Nașca, acesta prezentând câteva considerații istorice. În spectacol au evoluat Ansamblurile ”Ardealul”, ”Transilvania” din Luduș și ”Mureșul” din Tîrgu Mureș și soliștii Nicolae Furdui Iancu și Mariana Deac, Roxana și Septimiu Pop, Raluca Mureșan, Mariana Mărginean, Cristina Crăciunescu, Iulia Szep, Paula Stînă, Monica Pîrlea, Delia Molnar și Ovidiu Nechita.
După spectacol a fost inaugurat iluminatul festiv, iar participanții au jucat hora unirii.

Ioan A. Borgovan

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.