10% din procese-verbale aferente votării din județul Mureș, eronate

10% dintre cele circa 1.700 de procese-verbale aferente votării de duminică din județul Mureș, la alegerile europarlamentare și referendum, au avut erori, a declarat, într-un interviu acordat Punctul și Radio Son, președintele Biroului Electoral Județean Mureș, judecătorul Adrian Bereczki.

Acesta a explicat că de la încheierea procesului de votare, duminică seara, și până marți seara, când au fost gata rezultatele finale, au fost 1.704 procese-verbale de verificat, de scanat, de semnat electronic, ceea ce ”durează, necesită timp”. Chestionat cu privire la eventualele erori, președintele BEJ Mureș a precizat că aproximativ 10% dintre procesele-verbale au conținut date eronate, acestea provenind din tot județul.

”Potrivit legii și instrucțiunilor Biroului Electoral Central, orice modificare a proceselor-verbale de consemnare a rezultatelor votării, întocmite de Birourile electorale ale secțiilor de votare, deci modificare a acestor procese-verbale se putea face doar în baza unei decizii a Biroului Electoral Județean, decizie care era atașată procesului-verbal respectiv. Au fost în jur de 170 de decizii de modificare a acestor procese-verbale, deci aproximativ 10% dintre ele. De regulă s-a greșit la completarea proceselor-verbale în ceea ce privește numărul participanților, numărul buletinelor de vot rămase neîntrebuințate, erorile au fost de mai multe feluri, la aprecierea voturilor nule s-a greșit destul de mult, cu ocazia verificării voturilor nule, făcute atunci când s-au adus procesele-verbale întocmite, s-a constatat că unele voturi erau valabil exprimate, ceea ce reprezenta de fapt o modificare a procesului-verbal și implicit decizii de modificare a acestora”, a declarat Bereczki.

Acesta a mai arătat că, în ce privește incidentele de natură contravențională sau chiar infracțiuni, nu au existat evenimente grave, care să fi fost sesizate în scris BEJ Mureș, dar că fost înregistrate ”mici neajunsuri în organizarea secțiilor”, iar unele secții – îndeosebi cele unde votează studenții și cele arondate unor unități medicale – au reclamat lipsa unor formulare la listele electorale  suplimentare. Toate aceste probleme au fost remediate rapid, a precizat Bereczki.

Comentează cu Facebook