100 de copii născuți prin fertilizare in vitro

Blausen_0583_InVitroFertilizationAproape 100 de copii s-au născut în urma metodei de fertilizare in vitro de la deschiderea Clinicii de Reproducere Umană Mureş în iulie 2011, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, dr. Bogdan Cârstea, şef de laborator în cadrul clinicii. ‘Începând cu luna iulie 2011, am ajutat peste 300 de cupluri infertile să-şi îndeplinească visul de a avea un copil. Rata de sarcini în centrul nostru este în medie de 35% pe toate grupele de vârstă şi este similară clinicilor de renume din Europa (media per totalul procedurilor în Europa fiind 27%). Tratăm cele mai dificile patologii prin metode moderne, inclusiv ICSI, PICSI, TESE-ICSI. Avem 98 de copii născuţi şi încă aproximativ 50 de mămici gravide în acest moment’, a precizat dr. Cârstea.

Doctorul a mai spus că specialiştii de la Clinica de Reproducere Umană Mureş sunt foarte mândri de rezultatele obţinute, întrucât se clasează chiar mai sus faţă de clinici similare din Europa, însă nu înţelege de ce multe cupluri apelează încă la centrele din străinătate pentru aceste proceduri. ‘Comparativ cu statisticile europene ne clasăm la acelaşi nivel. În timp ce ratele medii europene de sarcină – comunicarea cuprinde datele prelucrate a peste 300 de mii de cicluri – arată 28% succes, în centrul nostru rata de sarcini obţinute pe parcursul anului trecut atinge 50% la grupele de vârstă sub 37 de ani. Este foarte probabil ca cuplurile infertile să nu fie conştiente de eficienţa centrelor autohtone deoarece apelează la centre din străinătate cu indicatori mult mai scăzuţi. Aceasta este oarecum de neînţeles de către profesioniştii interni, cum de cuplurile infertile, care muncesc din greu să adune banii necesari procedurii, sunt dispuse să apeleze şi să-şi cheltuiască banii în centre din străinătate cu indicatori mai mici, numai pentru că acele centre există de mai multă vreme pe piaţă’, a subliniat dr. Cârstea.

În plus, a susţinut medicul, clinica are posibilitatea unor investigaţii performante, inclusiv genetice, şi aplică cele mai noi metode de congelare, embrionii fiind crioprezervaţi prin metoda de vitrificare. ‘Avem o rată foarte bună de sarcini din embrioni congelaţi, stocaţi, decongelaţi şi apoi transferaţi intrauterin. Mai mult, avem posibilitatea congelării spermatozoizilor ajutând şi pacienţii care sunt supuşi tratamentelor oncologice, astfel ajutăm cuplul în obţinerea unei sarcini. Utilizând material seminal crioprezervat şi stocat în banca clinicii s-au obţinut în urma fertilizării in vitro, embrioni respective sarcini’, a susţinut dr. Cârstea.

Acesta a precizat că în România, în 2012, au fost efectuate doar 2.000 de cicluri, în condiţiile în care unul din şase cupluri are probleme de infertilitate şi necesarul ar fi de aproximativ 10.000 cicluri de FIV (fertilizări in vitro) pe an. În anul 2013, la clinica mureşeană numărul de proceduri FIV în cadrul clinicii a crescut cu 30% comparativ cu anul precedent.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.