Un număr de 14 echipe vor concura pentru titlul “Kurtoskalacs-ul anului în Ţinutul Secuiesc” în cadrul celei de-a şasea ediţii a Festivalului Kurtoskalacs-ului, ce va avea loc în perioada 4-6 octombrie în Piaţa Centrală din Sfântu Gheorghe, au anunţat organizatorii.
Potrivit acestora, concursul se va desfăşura pe două secţiuni: kurtoskalacs preparat după reţete tradiţionale şi kurtoskalacs modern. Festivalul va avea loc simultan cu Târgul de Toamnă, la care şi-au anunţat prezenţa un număr mare de comercianţi şi producători locali.
“Anul acesta, la Festivalul Kurtoskalacs s-au înscris 14 echipe din patru judeţe, 10 dintre ele au concurat şi în anii anteriori, iar patru sunt echipe noi. Printre echipele participante se numără cele din Sfântu Gheorghe, Bodoş, Sântionlunca, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Cetăţuia, Cluj-Napoca, Sânsimion, Jimbor, Lupeni, Sângeorgiu de Pădure (…) Pentru prima dată se va coace un kurtos cu comori, iar 120 de meşteşugari şi producători locali îşi vor oferi produsele la Târgul de Toamnă (…) Echipele concurente vor coace sâmbătă kurtos tradiţional, iar duminică kurtos modern, reinterpretat, care va fi evaluat de un juriu profesionist pe baza unui sistem strict de punctaj”, se arată într-un comunicat de presă, remis AGERPRES.
Printre altele, în cadrul acestui eveniment vor avea loc spectacole de dans, concerte, ateliere meşteşugăreşti, demonstraţii de preparat kurtos, precum şi o excursie pentru cei care doresc să culeagă ciuperci. Evenimentul se va încheia duminică seara cu un concert susţinut de Andra.
În cadrul ediţiei de anul trecut a fost preparat un kurtoskalacs de 20 de metri, cu 5 metri mai lung decât cel din anul anterior. De asemenea, a fost preparat un kurtos de 30 de centimetri poleit cu foiţă de aur comestibilă de 24 de karate, care a fost vândut la licitaţie şi adjudecat cu 1000 de lei de către un chirurg din Cluj-Napoca. Banii au fost donaţi Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe, care derulează mai multe programe sociale.
Juriul a acordat titlul “Kurtoskalacs-ul anului 2023 în Ţinutul Secuiesc” familiei Simon din localitatea covăsneană Sântionlunca, iar la categoria “Kurtoskalacsul reinterpretat al anului”, care a avut ca temă “kurtos neîndulcit”, marele premiu a fost atribuit echipei Marica Kalacsa din Sânmartin, judeţul Harghita, care a preparat un kurtos cu caşcaval, chimen şi leurdă. În cadrul acestei probe, concurenţii au creat şi alte reţete de kurtos neîndulcit, folosind o varietate de ingrediente, precum roşii, kaizer, şuncă, usturoi, măsline sau slănină.
Festivalul Kurtoskalacs şi Târgul de Toamnă 2024 sunt organizate de Consiliul Judeţean Covasna, Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, Casa de Cultură “Konya Adam” şi Asociaţia Agrosic. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.