15 persoane depistate că munceau la negru


La nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Mureş, în cursul lunii iunie 2018, au fost efectuate 34 acţiuni de control în domeniul relaţiilor de muncă.

Aspectele vizate de către inspectorii de muncă au fost respectarea legislaţiei muncii în vigoare, respectiv identificarea muncii nedeclarate şi fără forme legale, respectarea repausului săptămânal, munca de noapte, transmiterea datelor în revisal în termenul legal. Cu ocazia acestor verificări au fost identificate 15 persoane care lucrau fără forme legale şi 1 persoană care presta muncă nedeclarată. S-au aplicat sancţiuni contravenţionale pentru 20 agenţi economici, din care 9 agenţi economici au fost sancţionaţi pentru muncă nedeclarată. Cu ocazia acestor verificări inspectorii de muncă au aplicat 35 de sancţiuni contravenţionale, din care 17 avertismente şi 18 amenzi în cuantum de 336.400 lei şi s-au dispus 100 de măsuri obligatorii, pentru deficienţele constatate.

Domeniile de activitate ale angajatorilor în care s-au identificat persoane care prestau activitate fără forme legale sunt:
– Restaurante, fabricarea altor produse alimentare, comerţ, lucrări de construcţii, lucrări de instalaţii electrice, alimentaţie publică, fabricare mobilă.

În cursul lunii iunie 2018 s-au desfăşurat 3 campanii după cum urmează: Campania o zi pe săptămână în unităţi care au ca obiect de activitate Fabricarea de mobilă, Comerţ cu amănuntul al mobilei, Campania naţională privind verificarea modului în care angajatorii au aplicat prevederile legale legate de modificarea salariului brut în contextul transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi Campania naţională privind verificarea modului de respectare de către angajatori a prevederilor legale privind încheierea, modificarea, suspendarea, executarea, înregistrarea şi transmiterea în registrul general de evidenţă a salariaţilor a contractelor individuale de muncă cu timp parţial precum şi a prevederilor legale privind registrul de evidenţă a salariaţilor.

Comentează cu Facebook