150 de ani de oraș, serbați cum se cuvine

ciprian dobre, antonescu, ponta, maria precupSfârşitul a de săptămână a fost unul festiv pentru reghineni. Sub egida ,,Nunta Reghineană”, municipalitatea a organizat o serie de manifestări pentru a marca aniversarea celor 150 de ani de când Reghinul a devenit oraş prin ordin regesc.

Spectacol în centru

Sâmbătă de la ora 12, la Primărie s-a dezvelit o placă comemorativă, apoi cei prezenţi au putut admira parada portului popular şi au asistat la deschiderea oficială a festivităţilor. Între orele 13 şi 16 la Primărie a fost Ziua Porţilor deschise, iar în paralel pe scena special-amenajată în centrul oraşului s-a desfășurat un festival al etniilor (spectacol al grupurilor de rapsozi de la sate). Spectacolul de pe scenă a continuat cu un recital de fanfare şi cu un program folcloric oferit de interpreţi locali. De la ora 16 a urcat pe scenă Sava Negreanu Brudaşcu, iar de la ora 19:00 cei prezenți au asistat la concertele Compact şi 112. Seara de sâmbătă s-a încheiat cu torţe şi joc de lasere. De asemenea, pe parcursul întregii zile, în Parcul Central a putut fi vizitat Târgul meşterilor populari.

Duminică la muzeu

Manifestările au continuat duminică, 26 mai, cu un recital de orgă la Biserica Evanghelică. La Muzeul Etnografic reghinenii au fost invitaţi, de la ora 16, să vadă secţia în aer liber, în aceeaşi după-amiază fiind organizată şi o expoziţie omagială. Aceeaşi instituţie a găzduit duminică de la ora 17 spectacolul folcloric ,,Festivalul etniilor”. Seara s-a încheiat la Casa de Cultură ,,Eugen Nicoară” cu un concert de muzică clasică susţinut de orchestra Liceului de Artă din Tîrgu-Mureş, dirijată de Sebastian Cazan.

Istorie

În data de 10 martie 2013 s-au împlinit 150 de ani de la ridicarea Reghinului Săsesc la rangul de oraş liber regesc, ceea ce a dus la acordarea unor privilegii pentru oraş. Cel mai important privilegiu a fost reprezentarea orașului de către doi deputaţi în Dietă. Eforturile făcute pentru a se ajunge la acest rang s-au derulat pe parcursul a 100 de ani. Astfel, în perioada 10 martie – 26 mai 2013, în toate instituţiile de cultură, dar şi în cele de învăţământ s-au organizat diferite activităţi dedicate acestui eveniment. Punctul culminant a fost însă ,,Nunta de Aur a Reghinului” – manifestare cultural – artistică şi de divertisment derulată în perioada 25-26 mai 2013.

Emeșe Ardelean

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.