17 unități școlare din Mureș vor avea din septembrie toalete de incintă

Ministerul Educației a alocat bani pentru ca un număr de 17 unități școlare din Mureș, unde există apă curentă, să aibă și toalete de incintă, de la începutul anului școlar 2019/2020, potrivit inspectorului școlar general al județului Mureș, Ioan Macarie.

”În acest moment, ministerul, prin Hotărâre de Guvern, a aprobat sume destul de consistente pentru construcția și amenajarea toaletelor în cele 17 unități școlare din Mureș unde nu există toalete, cu toate că există apă. Deci sumele sunt aprobate prin HG, acestea sunt automat date primăriilor, iar noi, Inspectoratul Școlar, trebuie să urmărim ca până la începerea anului școlar, 9 septembrie, toți acești copii să beneficieze de toalete și de condiții de igienă omenești”, a declarat Macarie.    

Potrivit materialului de analiză de la începutul anului școlar 2018/2019, prezentat de ISJ Mureș, în ce privește autorizațiile sanitare, 2 unități școlare din județ – din Sighișoara și Viișoara, unde nu se pot face investiții, clădirile unde funcționează fiind retrocedate – nu au primit, iar nu mai puțin de 46 funcționează cu plan de conformare. Între cele autorizate cu plan de conformare se numără câteva zeci care nu au primit avizul sanitar definitiv pentru că nu au toalete, însă între acestea sunt și unele care nu au nici apă curentă. Între cele cu apă curentă, dar fără toalete în interior se regăsesc unități școlare aparținând de localitățile Grebenișu de Câmpie, Apold, Băgaciu, Miercurea Nirajului, Zau de Câmpie, Hodoșa și Valea Largă.

Comentează cu Facebook