25 de ani sub bagheta dirijorului japonez Shinya Ozaki

 

Filarmonica de Stat din Târgu Mureș va sărbători, în luna februarie, cei 25 de ani scurși de când activează sub bagheta dirijorului japonez Shinya Ozaki. Potrivit directorului Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, Vasile Cazan, la eveniment sunt invitate o serie de oficialități, inclusiv de la Ambasada Japoniei în România.

“O să-l sărbătorim pe maestrul Ozaki, în februarie, la 25 de ani de când este dirijorul permanent al orchestrei simfonice a Filarmonicii. Este un eveniment artistic pe care vreau să-l marcăm în mod special, este și Ambasada Japoniei invitată, și autoritățile locale, să evoce într-un fel această aniversare rotundă“, a declarat Cazan.

Potrivit site-ului Filarmoniciide Stat din Târgu Mureș, Shinya Ozaki s-a născut în Japonia la Kagoshima în 1959 într-o familie de profesori de artă. A început studiul pianului la vârsta de patru ani. Şi-a efectuat studiile muzicale la Toho Gakuen School of Music (Japonia). Printre profesorii săi s-au enumerat Seiji Ozawa şi Jean Fournet.  În 1982 s-a clasat pe primul loc la concursul de dirijat din Toho Gakuen School of Music  devenind conducătorul orchestrei acesteia.

Cariera sa de dirjior a început la Philadelphia (S.U.A.), fiind invitat apoi în diverse oraşe din Statele Unite ale Americii, Japonia şi Europa. Sub conducerea lui au evoluat şi diverse ansambluri corale precum Corul Filarmonicii Naţionale Ungare şi Osaka Choral Society, iar la noi în ţară a dirijat numeroase orchestre printre care şi Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti.

Din 1994 este dirijorul permanent al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Târgu Mureş. În anul 1999, orchestra aflată sub bagheta sa dirijorală a fost invitată să concerteze în Japonia, unde a obținut un real succes.

În iunie 1998 Shinya Ozaki a fost distins cu titlul „Pro Urbe” de Primăria municipiului Târgu Mureş. Trei ani mai târziu a fost răsplătit cu „Meritul schimburilor culturale” de către ambasadorul României în Japonia, iar în 2005 i s-a decernat „Meritul cultural în grad de comandor” de către Preşedinția României.

Filarmonica de Stat din Târgu Mureș colaborează constant și cu alți doi dirijori străini – Franz Lamprecht, din Germania, dirijor permanent al Filarmonicii din Satu Mare, și Alexandros Myrat, din Grecia, sub bagheta căruia evoluează orchestra simfonică de stat din Tesalonic.

Comentează cu Facebook