34 de unități școlare din Mureș nu au autorizație la incendiu

Un număr de 34 de unități școlare, ceea ce reprezintă sub 10% din totalul celor existente în Mureș, nu dețin autorizație la incendiu, inspectorul școlar general al județului, Ioan Macarie, cerându-le autorităților locale să aloce sau să acceseze fonduri pentru rezolvarea acestei probleme.

Potrivit unui adrese transmise în urmă cu o zi în teritoriu de către conducerea Inspectoratului Școlar Județean Mureș, reprezentanții Ministerului Educației și Ministerului Afacerilor Interne au semnalat deficiențe majore constatate la nivelul mai mutor unități de învățământ din țară. Acestea constau în nefuncționarea instalațiilor de detectare, semnalizare și alarmare incendiu, neasigurarea presiunii și a debitului de apă necesar în caz de intervenție pentru hidranții exteriori sau din interiorul unităților de învățământ, funcționarea fără autorizație la incendiu și nedotarea sau nefuncționarea hidranților și neverificarea stingătoarelor de incendiu de către personalul atestat.

“În Mureș, au fost controlate 11 unități școlare, printre care gimnaziul Liviu Rebreanu, liceul tehnologic Aurel Perșu din Târgu Mureș, școlile din Sângeorgiu de Pădure, Gurghiu. Nu au fost constatate probleme  deosebite. Am trimis adresa respectivă pentru că avem 34 de unități școlare fără autorizație la incendiu, iar autoritățile locale trebuie să rezolve problema, prin investiții”, a declarat Macarie.

Potrivit adresei transmise tuturor unităților de învățământ din județul Mureș, autoritățile administrației publice locale au obligația legală să aloce fonduri pentru realizarea sau extinderea ori modernizarea bazei materiale a unităților de învățământ preuniversitar de stat sau să acceseze fonduri în acest sens, posibilitate care există prin Planul Local de Dezvoltare Locală coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. De asemenea, conducerea unităților de învățământ trebuie să anunțe autoritățile locale cu privire la orice defecțiune tehnică ori altă situație care constituie pericol de incendiu pe care o constată.

Comentează cu Facebook