A votat pentru “o Europă care să permită dezvoltarea Transilvaniei.”

Județul Mureș ar putea trimite, în premieră, în urma alegerilor, un reprezentant al său în Parlamentul European, în persoana lui Vincze Lorant, locul 2 pe lista UDMR la alegerile europarlamentare. În trecut, singurul mureșean trimis în acest for a fost Kelemen Attila, reprezentând de asemenea UDMR, euroobservator și apoi europarlamentar, până la organizarea alegerilor pentru PE din 2007.

La ieșirea de la urne, Vincze Lorant a declarat presei că a votat pentru “o Europă care să permită dezvoltarea Transilvaniei”.

”Am votat pentru o reprezentare puternică a comunității maghiare în Parlamentul European, pentru o Europă care își apără cetățenii, care respectă valorile creștine, am votat pentru o Europă care respectă și apără drepturile minorităților naționale, am votat pentru o Europă care să permită dezvoltarea Transilvaniei și a comunității maghiare în continuare. Am votat și pentru noi oportunități pentru România și pentru oprirea unui dublu standard aplicat României și țărilor din regiune. Și am votat împotriva forțelor politice care doresc ca comunitatea maghiară să nu aibă o voce puternică și să nu aibă reprezentare la Bruxelles”, a spus Vincze.

Întrebat la ce noi oportunități se referă, candidatul a precizat că în special la finanțări și la o respectare a principiului că fiecare țară membră este egală în Uniunea Europeană și fiecare poate să aibă o contribuție puternică la tot ceea ce înseamnă valorile și proiectele europene.

”Principalul proiect pe care-l avem în cadrul UDMR este adoptarea unor acte normative pentru protecția drepturilor minorităților autohtone, dar și cât mai multe finanțări pentru Transilvania și, cum spuneam, celelalte proiecte care țin de un respect al valorilor și principiilor – și ale noastre, transilvane, și ale comunității maghiare”, a spus el.

Candidatul a subliniat că votul pentru Parlamentul European este foarte important, practic constituie posibilitatea ca cetățeanul, direct, să participe la procesul politic și astfel să-și trimită reprezentanții în PE, unde aceștia, timp de 5 ani, îi reprezintă interesele și prioritățile.

El a fost chestionat și cu privire la votul pe care l-a dat la referendumul convocat de președintele Klaus Iohannis în același timp cu alegerile pentru PE.

”Am votat pentru referendum, deși cred că este un demers care nu va avea nicio finalitate concretă. Dar procesul democratic de a participa la un referendum este unul pe care eu îl respect”, a arătat Vincze.

Un alt candidat din Mureș aflat pe listele naționale pentru PE pe poziție fruntașă este Marius Pașcan, locul 4 pe lista PMP. 

Comentează cu Facebook