Acţiunile NEPI Rockcastle, proprietarul de malluri din Târgu Mureş în scădere la bursă

NEPI Rockcastle, companie rezultată din fuziunea româno-poloneză de anul trecut a companiilor NEPI şi Rockcastle, rămâne în jurul nivelului de 7-8 euro pe acţiune pe bursa de la Amsterdam, echivalentul unei valori de piaţă de 4,5 miliarde euro, după ce la sfârşitul lunii decembrie 2017 valora aproape dublu.

Compania a debutat pe bursa olandeză cu un preţ de 12 euro pe acţiune, încadrându-se pe un trend ascendent până în decembrie 2017, atunci când atingea 14,53 euro. Căderea a început în primele zile ale lui 2018 şi violenţa deprecierilor s-a oprit în feburarie, la o cotaţie de 7,6 euro. Din aprilie încoace, intervalul de preţ a fluctuat în canalul 7-9 euro.

NEPI, deţinătoarea unor active precum Mega Mall sau Promenada Mall, a fost listată şi pe bursa de la Bucureşti. Compania a fost delistată pe 12 iulie 2017, în contextul fuziunii cu polonezii de la Rockcastle. Noua companie a fost înregistrată în Isle of Man, iar pentru fiecare acţiune NEPI acţionarii au primit o acţiune a noii companii rezultate, în vreme ce 4,7 acţiuni Rockcastle au fost schimbate pentru o acţiune a noii companii.

Capitalizarea bursieră a NEPI era înainte de momentul delistării de aproximativ 12 miliarde lei (2,6 mld. euro). NEPI deţinea înainte de fuziune 34 de proprietăţi generatoare de venituri, şase dezvoltări în curs de construcţie şi şapte dezvoltări condiţionate de obţinerea de autorizaţii şi pre-leasing. Valoare totală a investiţiilor imobiliare ale NEPI era înainte de fuziune de 2,5 mld. euro.

Rockcastle avea şapte proprietăţi generatoare de profit, evaluate la 818,4 mil. euro. Cel mai mare complex este Bonarka City Centre, amplasat în oraşul polonez Cracovia, în vecinătatea Cehiei şi a Slovaciei, la 355 km de Varşovia. Complexul are o suprafaţă de 71.714 mp şi este evaluat la 372,3 mil. euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.07.2018

Comentează cu Facebook