fbpx

Acuzații de politizarea conducerii la ISJ

inspectoratul scolarVicepreşedintele Comisiei de Cultură şi Media din Senat, democrat-liberalul Marius Paşcan, a anunţat joi că a solicitat ministrului Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, să trimită corpul de control la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, unde ‘activităţile politice se desfăşoară nestingherit, iar astfel se încalcă Legea educaţiei naţionale’.

‘Aflaţi, domnule ministru, că activităţile politice se desfăşoară nestingherit chiar în Inspectoratul Şcolar al Judeţului Mureş. Inspectorul şcolar general adjunct Nadia Raţă, în calitatea pe care şi-o asumă fără vreo jenă sau stânjeneală, cea de preşedinte al Comisiei pentru Educaţie Naţională a PNL, filiala Mureş, le transmite colegilor e-mail-uri prin care sunt catalogaţi toţi inspectorii şcolari după implicările sau partizanatele politice, asumate oficial sau neoficial. Ba, mai mult, li se solicită acestor colegi să participe la actualizarea listei celor etichetaţi politic de către inspectorul şcolar general adjunct. Totodată, este indicată susţinerea politică de care au avut parte la instalarea în funcţie. Deducem, prin urmare, că nu au contat competenţele profesionale ale acestora, numirea lor făcându-se pe baza suportului politic’, a spus senatorul PDL.

Marius Paşcan a prezentat presei o serie de documente, arătând că este ‘absolut inadmisibilă şi intolerabilă’ o asemenea atitudine care ‘imixtează politicul în activitatea didactică, maculând, împotriva legislaţiei în vigoare, funcţionarea I.S.J. Mureş’.

Acesta a prezentat e-mail-ul transmis de Nadia Raţă şi un document în care, în dreptul numelor celor 30 de inspectori şcolari, sunt trecute apartenenţa sau susţinerea politică, pe culori: roşu pentru PSD, galben pentru PNL, verde pentru UDMR.

Pe lista prezentată apăreau şi cinci inspectori cu menţiunea ‘apolitic/numire PSD’, ‘apolitic/susţinere PNL’ şi ‘apolitic/numire Ministerul Cultelor’, în acest ultim caz fiind vorba de inspectorul pentru religie.

Senatorul a susţinut că această activitate politică este o încălcare gravă a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, care prevede, la art. 7 (1) că ‘în unităţile, în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise activităţile care încalcă normele de moralitate şi orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a copiilor şi a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi activităţile de natură politică şi prozelitismul religios’.

Inspectorul general adjunct, Nadia Raţă, a declarat, în replică, despre documentul prezentat de senator, că este ‘un mail informativ pentru membrii comisiei de specialitate a PNL, nu unul adresat inspectorilor’.

‘Nu am cerut date referitoare la apartenenţa politică a cuiva. Era o simplă informare pe mail, oricum, şedinţa s-a amânat. Nu înseamnă că racolez pe cineva sau numirile de inspectori se fac în baza acestui considerent. Legea educaţiei stabileşte reguli pentru ocuparea funcţiilor în sistemul de învăţământ. La ISJ Mureş nu se întâmplă altfel decât prevede legea. Din comisie fac parte reprezentanţi din mai multe domenii. Sunt şi cadre didactice din mediul universitar, profesori şi doi inspectori. Toţi sunt membri PNL’, a precizat Raţă. AGERPRES

Comentează cu Facebook

0 comentarii la „Acuzații de politizarea conducerii la ISJ

 • 3 octombrie 2013 la 14:05
  Permalink

  Daca nu s-au cerut date despre apartenenta politica a inspectorilor, cum au potrivit culorile?…

 • 3 octombrie 2013 la 16:09
  Permalink

  pai cum a ajuns d-na Rata ,din televiziune ,]n inspectorat ,fara a face parte conform legii din corpul expertilor din management ? a intrat dupa ce a ajuns general adjunct ,incalcad ordinul de ministru pt ca nu indeplinea conditiile ,la fel ca multi inspectori usl

 • 3 octombrie 2013 la 17:19
  Permalink

  Daca se verifica dosarul doamnei Rata, pentru experti, se va observa ca nu are toate piesele la dosar. nu indeplineste conditiile de expert.

 • 3 octombrie 2013 la 17:24
  Permalink

  Daca ne gandim mai bine nu poate fi nici inspector scolar general. Ea este la Lic Pedagogic. pshiolog scolar, normal e in alt sistem la CJRAE. La ISJ nu e numita abuziv. Se bazeaza pe sustinerea politica. Un sustinator foarte apropiat a cazut Mora Acos. La nivel judetean mai are unul singur, pana se prinde cineva ….. nu dam nume ca nu e frumos sa ne bagam in viata personala. mai are la Bucuresti un sustinator, Stelian Fedorca, poate unii stiu despre ce e vorba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Punctul

FREE
VIEW