fbpx

Administrația locală nu poate funcționa fără o reorganizare eficientă

Fostul viceprimar Márk Endre (UDMR) a devenit noul primar al municipiului Reghin după ce la alegerile din 27 octombrie a obținut 75% din voturile reghinenilor. După primirea rezultatelor Márk Endre a declarat:“Mulțumim pentru încredere! Azi, Reghinul a învins. De mâine începem munca!” Reporterul punctul.ro l-a întrebat pe noul primar: Ați preluat oficial mandatul de primar de trei săptămâni, ați început munca? Iată ce a răspuns a primit.

Márk Endre: Am început munca imediat după investire în funcție. Am și făcut deja o serie de demersuri pentru rezolvarea celor mai urgente probleme. Avem nevoie de o administraţie publică performantă, de servicii publice de calitate pentru cetăţeni. Pentru asta e imperios necesară o reorganizare administrativă.

Reporter: Ce veți face în privința promisiunilor din campanie?

Márk Endre: Le voi îndeplini pe toate, una câte una. Am reluat toate proiectele în derulare, din păcate majoritatea dintre ele sunt cu probleme. Ori lipsește un aviz, ori ceva nu a fost bine întocmit, ori lipsește anumit tip de documentație. Neadoptarea măsurilor potrivite va duce la blocarea contractelor semnate, la întârzierea sau chiar neîndeplinirea obiectivelor până la termenele stabilite.

Reporter: Să le trecem în revistă, pe scurt. Salubrizarea!

Márk Endre: Avem mari lacune la acest capitol. Am avut câteva întâlniri cu reprezentanții RAGCL, trebuie să găsim soluții moderne pentru gestionarea deșeurilor. Am reușit să colectăm deşeurile de echipamente electrice şi electronice, acum colectăm deșeurile vegetale. Urmează colectarea deșeurilor voluminoase. Fiecare fază a acestor colectări a fost o ”luptă” pentru că funcționarea societății RAGCL nu este tocmai eficientă, are nevoie de un nou început. Așa cum am promis în campanie, colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții fac parte din programul meu și trebuie să găsim modalitatea să o implementăm. Acest proiect e pentru noi și pentru viitorul nostru.

Reporter: Digitalizarea administrației publice: Smart City?

Márk Endre: Am luat primele măsuri. Proiectul Smart City, o platformă care permite obținerea unui document, comunicarea fără a fi nevoie de prezența fizică a cetățenilor, plata taxelor și a impozitelor, va veni în ajutorul cetățenilor.

Reporter: Centură ocolitoare, reparații drumuri?

Márk Endre: S-a emis de către Consiliul Județean certificatul de urbanism pentru centura ocolitoare a municipiului Reghin. PUG-ul a fost trimis la CNADRN în vederea depunerii spre avizare la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Este în curs renovarea completă a străzii Câmpului, asfaltare, trotuare și 4 podețe, valoarea totală a investiției proiectului multianual ajunge la 600.000 de euro.

Reporter: Sport și mobilitate?

Márk Endre: La începutul primăverii prin proiectul „Asigurarea mobilității în Municipiul Reghin” vor sosi primele autobuze din cele 10. Reabilitarea terenului de sport „Metalul” a trecut de faza de licitație pentru găsirea firmei de construcții, valoarea totală a investiției depășește suma de 300.000 de euro.

Reporter: Proiectele din fonduri europene?

Márk Endre: Sperăm că în acest an se va finaliza procedura de evaluare a “Muzeului de Istorie Naturală Kohl Ștefan”,va fi realizat din fonduri europene în cadrul Liceului Teoretic ”Lucian Blaga”. Deasemenea Parcul Tineretului va merge paralel cu cel al Muzeului, iar un proiect ambițios care va reda imaginea demnă a centrului, tot din fonduri europene este cel al Parcului Central. După dezbaterea publică, luând în calcul și sugestiile pe care le-am primit pe rețelele de socializare, varianta finală va fi prezentată Consiliului Local la ultima ședință din luna decembrie. Doresc continuarea proiectului Pădurea Rotundă, un proiect abandonat de către fosta administrație. Avem nevoie de un spital nou pe terenul din spatele spitalului actual. Vedem cu toții, în contextul pandemiei COVID-19, ce nevoie vitală de investiții avem în sistemul sanitar. Toate aceste proiecte se pot realiza doar cu fonduri europene, care nu se obțin ușor, birocrația este mare, dosarele sunt stufoase și proiectul este verificat la sânge înainte de a primi undă verde. Tocmai din acest motiv am avut deja întâlniri cu consultanți specializați în redactarea de asemenea proiecte. Externalizăm acest serviciu pentru a avea rezultate cât mai bune și în termenul cel mai scurt posibil.

Reporter: Spor la muncă!

Comentează cu Facebook