Ambasadorul Japoniei va fi prezent la sărbătorirea maestrului Shinya Ozaki

Excelența Sa Hitoshi Noda, ambasadorul Japoniei în România, însoțit de atașatul cultural Mioki Sekiya, va fi prezent, joi seară, la sărbătorirea celor 25 de ani scurși de când Filarmonica de Stat din Târgu Mureș activează sub bagheta dirijorului japonez Shinya Ozaki, potrivit directorului Filarmonicii, Vasile Cazan.

Acesta a precizat că ambasadorul va avea un discurs în cadrul evenimentului, la care și-au mai confirmat prezența o serie de oficialități locale, inclusiv prefectul județului, Mircea Dușa.

Potrivit site-ului Filarmonicii, Concertul simfonic extraordinar aniversar în onoarea maestrului Shinya Ozaki va fi dirijat chiar de acesta și îi va avea ca soliști pe Florin Croitoru la vioară și Molnar Tunde la orgă, alături de care vor evolua membrii Orchestrei Simfonice și ai Corului Mixt, dirijat de Vasile Cazan. În program se regăsesc lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart – “Regina coeli”, Felix Mendelssohn-Bartholdy – “Concert pentru vioară și orchestră în mi minor” și C Saint-Saens – “Simfonia nr. 3 în do minor cu orgă”.

Shinya Ozaki s-a născut în Japonia la Kagoshima în 1959 într-o familie de profesori de artă. A început studiul pianului la vârsta de patru ani. Şi-a efectuat studiile muzicale la Toho Gakuen School of Music (Japonia). Printre profesorii săi s-au enumerat Seiji Ozawa şi Jean Fournet.  În 1982 s-a clasat pe primul loc la concursul de dirijat din Toho Gakuen School of Music  devenind conducătorul orchestrei acesteia.

Cariera sa de dirjior a început la Philadelphia (S.U.A.), fiind invitat apoi în diverse oraşe din Statele Unite ale Americii, Japonia şi Europa. Sub conducerea lui au evoluat şi diverse ansambluri corale precum Corul Filarmonicii Naţionale Ungare şi Osaka Choral Society, iar la noi în ţară a dirijat numeroase orchestre printre care şi Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti.

Din 1994 este dirijorul permanent al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Târgu Mureş. În anul 1999, orchestra aflată sub bagheta sa dirijorală a fost invitată să concerteze în Japonia, unde a obținut un real succes.

În iunie 1998 Shinya Ozaki a fost distins cu titlul „Pro Urbe” de Primăria municipiului Târgu Mureş. Trei ani mai târziu a fost răsplătit cu „Meritul schimburilor culturale” de către ambasadorul României în Japonia, iar în 2005 i s-a decernat „Meritul cultural în grad de comandor” de către Preşedinția României.

Filarmonica de Stat din Târgu Mureș colaborează constant și cu alți doi dirijori străini – Franz Lamprecht, din Germania, dirijor permanent al Filarmonicii din Satu Mare, și Alexandros Myrat, din Grecia, sub bagheta căruia evoluează orchestra simfonică de stat din Tesalonic.

Comentează cu Facebook