Amenzi pentru construcţii fără autorizaţie

constructie

În intervalul 11-28 noiembrie, personalul Direcţiei Poliţia Locală a organizat şi derulat 110 verificări pe linia disciplinei în construcţii şi afişajului stradal, a controlului comercial şi protecţiei mediului, în urma cărora s-a reuşit rezolvarea, cu promtitudine, a problemelor constatate sau semnalate pe raza municipiului, în conformitate cu atribuţiile prevăzute în cuprinsul Legii nr. 155/2010 – Legea Poliţiei Locale.
Astfel, pe componenta controlului comercial au fost vizaţi 75 de agenţi economici care îşi desfăşoară activitatea în Piaţa Trandafirilor şi Piaţa Victoriei, fiind depistaţi şi sancţionaţi cu amenzi în cuantum de 2.400 lei cinci comercianţi care funcţionau fără a deţine Avizul / Autorizaţia de funcţionare necesară, conform prevederilor art. 1, lit. a) din Legea nr. 12/1990 – privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite.

De asemenea, a fost sancţionat cu amendă contravenţională de 2.000 lei, un agent economic care nu avea afişate preţurile produselor oferite spre vânzare, încălcând prevederile art 1, lit. g) din actul normativ susamintit.

Cadrele Biroului Control Disciplină în Construcţii şi Afişaj Stradal au efectuat 29 verificări la şantiere de pe raza municipiului, în urma cărora au fost depistate 5 lucrări realizate fără deţinerea „Autorizaţiei de Construire”.

După stabilirea împrejurărilor în care s-au executat aceste lucrări, au fost identificaţi investitorii, beneficiarii sau executanţii acestora, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în cuantum de 9.000 lei și dispuse măsuri de oprire a lucrărilor şi efectuare a demersurilor necesare în vederea intrării în legalitate.

Exemplificativ este cazul unei persoane juridice care a realizat un gard împrejmuitor fără autorizaţie de construire, motiv pentru care a fost sancţionată contravenţional cu amendă de 5.000 lei, impunându-se concomitent desfiinţarea lucrărilor realizate nelegal.

Contextual, s-a demarat procedura sesizării organelor competente în vederea începerii urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 24, lit. b) din Legea nr. 50/1991R, împotriva unei persoane care a continuat lucrările de amenajări interioare şi exterioare la un imobil aflat în zona de protecţie a monumentelor istorice, deşi s-a dispus oprirea acestora de către organele de control competente potrivit legii.

Pe linia Protecţiei Mediului au fost instrumentate 6 petiţii privind abateri de la prevederile legale referitoare la asigurarea curăţeniei imobilelor de către proprietarii sau administratorii acestora, precum şi la colectarea deşeurilor municipale, fiind identificat şi sancţionat un contravenient care a depozitat ilegal resturi menajere şi vegetale pe domeniul public, încălcând astfel prevederile art. 8, alin. 1 din HCL nr. 20/2008.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.