Andreea Blaga, un nume care a deschis porţile muzicii populare

 

 

În data de 30 ianuarie, la Casa de Cultură Municipală ,,Dr. Eugen Nicoară”, din Reghin, a avut loc debutul oficial în lumea muzicală a tinerei soliste reghinene Blaga Andreea. Evenimentul a fost prezentat de către prof.dr. Florin Bengean.

Albumul intitulat „În ținutul Părintesc” cuprinde 12 cântece, culese din satul Milășel, comuna Crăiești. Fiecare melodie de pe album are tematică diferită, despre dor, despre dragoste, despre veselie, despre tinerețe. Prin cântecele sale, Andreea se adresează tuturor iubitorilor de folclor, tuturor celor care prin cântec își alină tristețea, supărarea, necazul, dar și bucuria. Este prima carte de vizită a tinerei artiste în fața publicului, cu speranța că aceste cântece vor ajunge în inimile tuturor. A muncit la acest album doi ani și a colaborat pentru realizarea lui cu Zina Cengher și Cristi Grama.

Lansarea albumului a reușit să aducă laolaltă reghineni iubitori de folclor autentic românesc, spectatori care s-au bucurat de prezența pe scenă a soliștilor renumiți Oana Bozga Pintea, Marius Ciprian Pop, Leontina Pop, Doru Pop, Mihaela Botoș, Florina Oprea, Diana German, Nelu Sămărtean, Bianca Pop și Dorina Oprea.

 

Despre album….

 

… au vorbit prof. dr. Florin Bengean, poeta Zina Cengher și invitatul special, Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș.

,,Andreea Blaga e un nume care a deschis porţile muzicii populare cu toată tinereţea şi curajul ei. Cei care au investit încredere în ea şi i-au susţinut elanurile artistice menţin viu un lanţ în care nu trebuie să existe verigi slabe. Atragerea celor tineri spre un gen muzical ameninţat de ofensiva manelizării, e o responsabilitate majoră nu doar pentru respectul faţă de trecut, ci şi pentru viitor. Folclorul – în întreaga sa complexitate de manifestări – va face mereu diferenţa specifică, va da distincţie unui popor care nu acceptă să fie doar populaţie, pierzându-şi identitatea în atâtea tentaţii ale unui veac greu de strunit. Prin Andreea Blaga, folclorul românesc merge mai departe şi… nu se predă!”, a declarat  Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș.

 

 

 

Andreea are 13 ani…

 

…și este elevă la Școala Gimnazială „Florea Bogdan” din Reghin. Este un copil talentat, ambițios și frumos. „Orice copil este o binecuvântare de la Dumnezeu. Am descoperit acest dar al ei de a cânta muzică populară și pricesne și am sprijinit-o cu toate puterile noastre. E un copil deosebit, bun și ascultător. Suntem tare mândri de ea”, spune tatăl ei, Blaga Marcel.

 

Un model pentru tineri

 

„Lansarea albumului „În ținutul Părintesc” reprezintă debutul în lumea muzicală a tinerei soliste Andreea Blaga, din Reghin. Acest moment marchează totodată și o contribuție adusă peisajului folcloristic al acestei zone, care beneficiază de un patrimoniu tradițional bogat, ce poate fi valorificat pe viitor în creații folclorice autentice. Andreea Blaga reprezintă un model pentru colegii ei, pentru tineri, în ceea ce putem numi dragostea pentru cântec, pentru tradiție și folclorul românesc. Albumul care s-a lansat cu acest prilej are printre sursele de inspirație și satul românesc ca permanent izvor ce furnizează un bogat potențial folcloric. Acest moment sărbătoresc a fost întregit de prezența în cadrul spectacolului a unui frumos număr de artiști, atât dintre cei tineri sau foarte tineri, cât și mari soliști ai cântecului popular românesc”, a spus Florin Bengean.

 

 

Imola Grama

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.