Aproape 180 de victime ale violenţei domestice; 52 de copii scoşi din familie din cauza abuzurilor

violenta

Un număr de 179 de mame au beneficiat de asistenţă în ultimul an după ce au fost victime ale violenţei domestice, iar 52 de copii au fost scoşi din familie din cauza abuzurilor la care au fost supuşi, a declarat vineri, în deschiderea Campaniei ‘Protejează copiii! Fii o umbrelă pentru cei din jurul tău!’, directorul general adjunct al Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş, Elida Deak.

‘Unul dintre motivele acestei campanii este că am înregistrat multe cazuri şi sesizări la Telefonul Copilului pe partea de abuz asupra copiilor. Au fost scoşi din familie 52 de copii într-un an, de când avem Telefonul Copilului. Este mai mult decât oricând, însă ne aşteptam la această creştere datorită noului serviciu telefonic pe care l-am înfiinţat. Dar asta nu înseamnă că este fenomenul cunoscut, real, încă sunt cazuri care nu ajung să fie sesizate. Cu toate acestea, avem 678 de sesizări telefonice, din care 236 de cazuri au fost evaluate de colegii noştri, din care am internat 52 de copii fiindcă nu puteau rămâne în familie întrucât agresorul era părinte sau apropiat de familie şi nu putea să rămână în grija acelor persoane. Avem 179 de persoane adulte, mame, care au beneficiat de servicii prin prisma sesizării ca violenţă domestică, dintre care 21 au fost adăpostite’, a arătat Elida Deak.

Aceasta a spus că DGASPC Mureş are o colaborare cu Institutul Est European pentru Sănătatea Reproducerii (IEESR) care deţine un adăpost pentru victimele violenţei domestice şi că o parte dintre victime sunt plasate acolo.

‘Colaborăm cu IEESR pentru adăpostirea victimelor violenţei în familie. O parte dintre victime ajung la centrul maternal prin prisma faptului că au copii sub trei ani. IEESR poate oferi servicii pentru mame cu copii peste 3 ani. În judeţul Mureş problema este rezolvată pentru ambele categorii de vârstă ale copiilor şi pentru persoana adultă care este victima violenţei’, a mai spus Elida Deak.

Directorul general al DGASPC Mureş, Lorand Schmidt, a arătat că pe parcursul a 16 zile Campania ‘Protejează copiii! Fii o umbrelă pentru cei din jurul tău!’ se va derula în şcoli, universităţi, în familii şi în cadrul unor instituţii administrative, fiindcă numărul victimelor violenţei domestice este destul de mare.

La Campania ‘Protejează copiii! Fii o umbrelă pentru cei din jurul tău!’ participă toate serviciile specializate ale DGASPC Mureş, precum şi casele de tip familial, în cadrul cărora copiii confecţionează umbreluţe de hârtie, simbolurile campaniei.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.