Aproape 30 de localități din Mureș vor beneficia gratuit de internet prin intermediul unui program al Uniunii Europene

 

Peste 10.000 de municipalităţi vor beneficia gratuit de internet prin intermediul unui program al Uniunii Europene de implementare a reţelelor Wi-Fi gratuit, arată reprezentanţa Comisiei Europene în România. Concret, Uniunea Europeană va aloca 120 milioane euro pentru acest proiect.

Potrivit comunicatului de presă, programul, al cărui principiu a fost anunţat în 2016 de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul său despre „starea Uniunii”, vizează să distribuie în 6.000, până la 8.000 de oraşe şi sate, din toate statele membre, „bonuri de cumpărături” în valoare de 20.000 de euro, care să permită realizarea lucrărilor de instalare a internetului wireless.

Ideea este simplificarea la maxim a procedurilor pentru a face acest serviciu accesibil inclusiv pentru primarii de sătucuri, care nu sunt la curent cu formalităţile europene, uneori complexe. Pentru a cere aceste bonuri, reprezentanţii colectivităţilor locale vor putea să se conecteze la site-ul dedicat, unde vor găsi şi o listă cu firmele autorizate să facă lucrările de instalare.   Cum vor fi distribuite bonurile   Companiile, în baza bonului, se vor adresa apoi autorităţile europene, pentru a fi plătite. Colectivităţile care vor să beneficieze de sistem trebuie să se angajeze să finanţeze, cel puţin trei ani, mentenanţa punctelor de conexiune şi costul abonamentului către operatorii care vor furniza internet.   Bonurile vor fi distribuite pe principiul „primul venit, primul servit”, dar Comisia a prevăzut un mecanism pentru a asigura o repartizare geografică echitabilă.

Iată localitățile Mureșene  beneficiare:

 1. Acăţari
 2. Albeşti (Botoşani)
 3. Apold
 4. Băla (Mureş)
 5. Breaza (Buzău)
 6. Corunca
 7. Deda
 8. Găleşti
 9. Glodeni (Dâmboviţa)
 10. Gorneşti
 11. Gurghiu
 12. Hodac
 13. Miheşu de Câmpie
 14. Municipiul Reghin
 15. Municipiul Sighişoara
 16. Municipiul Târgu Mureş
 17. Nadeş
 18. Oraş Iernut
 19. Oraş Luduş
 20. Oraş Miercurea Nirajului
 21. Oraş Sărmaşu
 22. Pănet
 23. Sângeorgiu de Mureş
 24. Saschiz
 25. Solovăstru
 26. Vătava
 27. Voivodeni

 

Citeste mai mult: adev.ro/p6rf6t

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.